AOb: ‘Onmiddellijk stoppen met privédata verstrekken aan uitgevers’

De onthulling van RTL Nieuws dat educatieve uitgeverijen in de zomer van 2013 om de persoonlijke gegevens van personeel en leerlingen vroegen en die vervolgens ook van de basisscholen kregen, kan volgens AOb-bestuurslid José Muijres in één woord worden samengevat. ‘Bizar.’ De Algemene Onderwijsbond wil dan ook dat de uitgeverijen het gebruik van privé-data onmiddellijk stopt.

De onthulling van RTL Nieuws komt kortweg hier op neer: de grote educatieve uitgeverijen hebben een gezamenlijke digitale leeromgeving Basispoort. Kort voor de zomervakantie van 2013 gaven de uitgeverijen te kennen dat ze de persoonlijke data van scholieren en personeel nodig hadden. Anders zouden de scholen bij de start van het nieuwe schooljaar geen toegang kunnen krijgen tot het digitale materiaal. Veel scholen hebben daarop de gevraagde informatie verstrekt zonder personeel, leerlingen en ouders te raadplegen.

Verbazing
AOb-bestuurder Muijres hoorde het verhaal met stijgende verbazing aan. ‘Het is al ongehoord dat je de privégegevens van je personeel doorsluist naar een partij met een commercieel belang, het wordt nog ongehoorder als je dat doet zonder het ze eerst te vragen en het wordt helemaal bizar op het moment dat je hetzelfde doet met de data van schoolkinderen.’

‘Uitgeverijen hebben die data helemaal niet nodig. Het is aan de leraar om te bepalen welk lesmateriaal voor welke scholier werkt. De pakketten die worden aangeboden bevatten prachtig materiaal, maar ze kunnen ook op basis van anonimiteit worden verstrekt. Privé-gegevens zijn misschien handig voor verkoop van digitale bijspijkerpakketten, maar dat is echt de bedoeling niet. Het is aan de leraar om die suggestie te doen. Die heeft namelijk geen commercieel, maar een inhoudelijk motief.’

Gelet op de betrokken partijen – in Basispoort participeren Noordhof, Malmberg, Zwijsen en Thieme/Meulenhoff – kan er haast geen sprake zijn van een misverstand. Muijres: ‘Dit zijn uitgeverijen die de toegang hebben tot het juiste juridische advies. Ze zouden moeten weten dat het echt niet kan.’

Blunder
Dat de schoolbesturen instemden met de door de uitgevers gestelde voorwaarden, vindt Muijres getuigen van enorme naïviteit. ‘Het is ook onbegrijpelijk dat de PO-raad, die blijkbaar op de hoogte was van deze gebeurtenis, niet aan de rem is gaan hangen. Die had de werkgevers moeten behoeden voor deze blunder en namens alle scholen moeten laten weten dat er op deze manier geen zaken worden gedaan.’

De Algemene Onderwijsbond wil dat de koppeling van de gegevens zo snel mogelijk stopt. ‘Uitgeverijen moeten zich concentreren op het aanleveren van goed lesmateriaal en de namen, toetsresultaten, voortgang et cetera gewoon aan de lerarenteams laten. Scholen moeten hun personeel en hun leerlingen zo snel mogelijk laten weten of ze hier in zijn getrapt en zo ja hoe dat kon gebeuren. Verder ben ik benieuwd wie hier allemaal van af wist en hoe het mogelijk is dat dit pas anderhalf jaar later naar buiten komt.’

VorigeVolkskrant: 'Een school is geen bedrijf waar werk een dagje later gedaan kan worden'
VolgendeGa je samenwonen, trouwen of scheiden?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter