Een derde van alle leraren in het basis- en middelbaar onderwijs zegt dat collega's worden gepest. Volgens vakbond CNV Onderwijs blijkt dat uit een enquête onder 4262 leraren. 11 procent van de ondervraagden zegt zelfs gepest te worden door andere leraren.

Uit het onderzoek blijkt dat het voornamelijk leerlingen zijn die hun docent pesten. Maar ook ouders, collega's en de directie doen eraan mee. Ze sturen haatmails, intimideren of bellen leraren op vreemde tijdstippen thuis op. Verder komen roddelen, buitensluiten en twijfelen aan de professionele integriteit voor.

Bij een beperkt deel van alle scholen (11 procent) is er een pestprotocol voor leraren. Vakbond CNV Onderwijs pleit in Trouw voor meer pestprotocollen. "Er zou op iedere school een integrale aanpak moeten zijn van pesten: voor leerlingen en leerkrachten", zegt CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg in de krant. "Het is schokkend dat het pesten van leraren zo veel voorkomt."

Ondanks het pesten valt volgens CNV op dat 95 procent van de ondervraagde leraren zich redelijk veilig of veilig voelt op school. Van den Berg zegt dat dat komt doordat docenten in hun omgeving genoeg steun vinden, vooral bij collega's.

De enquête ging voornamelijk over het gezag van de leraar. De ondervraagden waarderen dat met een 7. De vragen over pesten werden door CNV voor het eerst gesteld. Ook was niet eerder in een onderzoek naar het pestgedrag van ouders en leerlingen gevraagd.

VorigeSchoolgebouw krijgt nét een voldoende
VolgendeOSG West-Friesland wint Beats by Bach
Reacties (1)
Gebruiker
Admin
26-11-2014

Gerectificeerd:

Vrijdagochtend werd gemeld dat een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt gepest. Dat moet zijn: 31 procent van de ondervraagden geeft aan dat er bij hen op school leraren worden gepest. Dat geldt dus niet per se voor de ondervraagde zelf. Het pesten van leraren kan gebeuren door collega\'s, directie, leerlingen of ouders, maar daar is niet specifiek naar gevraagd.

Laat een reactie achter