NCDO onderzocht kennis en mening Nederlandse kinderen over VN-kinderrechten
Aanstaande donderdag is het de internationale Dag van de Rechten van het Kind. Wat weten en vinden Nederlandse kinderen hier zelf van? Het merendeel van de kinderen kan wel één of meerdere kinderrechten opnoemen, zoals onderwijs, eten en drinken en huisvesting. Bij de meeste kinderen is het VN-Kinderrechtenverdrag echter niet bekend. NCDO onderzocht afgelopen zomer de kennis en mening van kinderen tussen negen en twaalf jaar. Ruim 1.100 kinderen gaven hun mening over kinderrechten via een online vragenlijst.

Kinderrechten niet bekend
Bijna twee derde heeft nog nooit van het VN-Kinderrechtenverdrag gehoord. Slechts zes procent kent het Kinderrechtenverdrag en ‘weet wat het is’. Kinderen van 12 jaar geven minder vaak aan dat zij nog nooit gehoord hebben van het Kinderrechtenverdrag dan jongere kinderen (9-11 jaar). Twaalfjarigen hebben er enkel vaker van gehoord, maar weten nog steeds niet precies wat het is.

Onderwijs, eten en drinken, huisvesting
Meer dan de helft van de kinderen weet tenminste één recht te noemen. Relatief veel kinderen noemen het recht op onderwijs. Ook het recht op eten en drinken door relatief veel kinderen genoemd, evenals huisvesting. Daarnaast noemen kinderen het recht om niet te hoeven werken, het recht om te zeggen wat je denkt, het recht om te spelen, het recht op zorg en het recht op bescherming tegen geweld.

Eten en drinken belangrijkst
Kinderen zijn van mening dat eten en drinken één van de dingen is die in ieder geval goed geregeld moet zijn voor alle kinderen. Daarnaast vinden Nederlandse kinderen het belangrijk dat een kind naar school moet kunnen gaan en dat kinderen naar de dokter moeten kunnen als ze ziek zijn. Hoewel vrijheid van meningsuiting vaak spontaan genoemd wordt door kinderen als recht, blijkt het relatief minder belangrijk. Ook kinderarbeid wordt spontaan relatief vaak genoemd, maar heeft geen prioriteit vergeleken met andere rechten.

Nederland goed geregeld
De meerderheid van de kinderen vindt dat de rechten van kinderen in Nederland goed geregeld zijn. Nog ruim een kwart van de Nederlandse kinderen vindt dat er nog verbetering mogelijk is wat betreft kinderrechten in Nederland.

VorigeStudenten: Studie zal lijden onder sociaal leenstelsel
VolgendeSchoolgebouw krijgt nét een voldoende
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter