Veel studenten geven aan dat hun studie er onder zal lijden als zij meer moeten werken door de invoer van het sociaal leenstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1500 jongeren, onder wie 750 HBO- en WO-studenten. Bijna de helft van de ondervraagde studenten (43%) geeft aan meer te gaan werken als zij geen basisbeurs meer krijgen tijdens hun master. Volgens acht op de tien (78%) gaat dit ten koste van hun studieresultaten.

Er worden vanmiddag duizenden scholieren en studenten verwacht op het Haagse Malieveld in een protest tegen het sociaal leenstelsel. Acht op de tien jongeren uit het onderzoek (82%) vinden het sociaal leenstelsel een slechte zaak.

Slecht geïnformeerd
Veel studenten weten niet dat zij onder het sociaal leenstelsel vallen als zij in september 2015 of later aan een masteropleiding beginnen. Drie op de tien studenten (30%) die nog geen master volgen, hoorde via het onderzoek dat het sociaal leenstelsel ook voor hen gevolgen heeft.

Middelbare scholieren
EenVandaag ondervroeg ook 500 middelbare scholieren. De meerderheid (58%) maakt zich zorgen over wat het afschaffen van de basisbeurs voor henzelf betekent. Eén op de zeven (14%) ondervraagde scholieren denkt minder lang te gaan studeren, dus bijvoorbeeld geen master te doen, als het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd. Nog eens vier procent zegt dan helemaal niet te gaan studeren.

Gevolgen voor studiekeuze
Het sociaal leenstelsel lijkt ook gevolgen te hebben voor de studiekeuze. Een kwart van de ondervraagde scholieren (26%) zegt door het afschaffen van de basisbeurs te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie. Ook zegt een deel dichter bij huis te gaan studeren; 44 procent zegt dat het zonder basisbeurs voor hen te duur wordt om op kamers te gaan.

Vorige‘APK’ voor de kerndoelen: voor toekomstgericht onderwijs
VolgendeVN-Kinderrechten goed geregeld in Nederland aldus kids
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter