Hoewel jonge leraren nu nauwelijks aan de bak komen in het onderwijs, zal er de komende jaren juist sprake zijn van een flink tekort aan docenten. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs schreef dat vandaag aan de Tweede Kamer.

Vooral in het basisonderwijs ontstaat vanaf 2016 een tekort. Dat loopt in 2025 tot ruim 6500 voltijdsbanen op als er geen maatregelen worden genomen. Dat komt onder meer omdat veel oudere leraren met pensioen gaan.

Met name in de grote steden ontstaan tekorten omdat daar het aantal leerlingen nog stijgt, in tegenstelling tot de rest van het land. Volgens Bussemaker is het van belang om leraren die nu moeilijk een (vaste) baan kunnen vinden, te behouden voor het onderwijs.

In het voortgezet onderwijs zijn al te weinig leraren voor bepaalde vakken en dat zal de komende 2 tot 3 jaar nog groeien. Daarna zal dit tekort op landelijk niveau afnemen, omdat ook hier minder leerlingen zullen komen. In het middelbaar beroepsonderwijs is de uitstroom van leraren de komende jaren groot en zijn er naar verwachting in 2018 bijna 2000 nieuwe leraren nodig,

Bussemaker heeft onder meer 150 miljoen euro beschikbaar gesteld waarmee ruim 3000 jonge leraren aan de slag blijven en het primaire en voortgezet onderwijs niet de rug toekeren.

VorigePraat mee over Steve Jobsscholen op BNR Nieuwsradio
VolgendeBasisscholen dreigen met lege klassen tegen flexwet
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter