Verschillende regionale dagbladen, waaronder BN De Stem en De Gelderlander, melden op 31 oktober dat de PO-Raad basisscholen steunt in hun protest tegen de Wet werk en zekerheid. De basisscholen dreigen complete klassen naar huis te sturen. De scholen zeggen in de krant dat ze in problemen komen, omdat ze invalkrachten veel sneller in vaste dienst moeten nemen.

Een vervangingspool is niet altijd een oplossing. Jan Sijtsema van de coöperatie CBO Fryslân vertelt in het artikel dat zij een vervangingspool hebben, maar dat is op piekmomenten niet genoeg, bijvoorbeeld tijdens een griepgolf. „Wij hebben drie vaste vervangers. Bij scholingsdagen heb je tot tien vervangers nodig. Parttimers hebben ook een reden waarom ze in deeltijd werken en kunnen niet altijd", aldus Sijtsema.

Basisscholen mogen nu nog in drie jaar tijd een onbeperkt aantal tijdelijke contracten geven. Daardoor kunnen zij een zieke leraar voor een paar dagen vervangen door een invaller, zonder die in vaste dienst te hoeven nemen. Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid, die op 1 juli 2015 ingaat, moeten echter ook basisscholen zich gaan houden aan de stelregel dat werknemers na twee jaar een vast contract krijgen en maximaal drie tijdelijke contracten achter elkaar mogen krijgen. Dat betekent dat een invaller, als hij drie keer misschien maar een dag heeft gewerkt, de vierde keer recht heeft op een vast contract. Dat is volgens de basisscholen niet te betalen.

VorigeLerarentekort loopt op vanaf 2016
VolgendeVerband bewegen en leerprestaties onderzocht
Reacties (2)
Gebruiker
Richard
15-4-2015

Precies dezelfde argumenten hoorden we in 1999 bij de invoering van de huidige flexwet:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2700103/1999/02/16/Flexwet-in-het-onderwijs.dhtml

In 1999:
De nood is behoorlijk hoog op scholen en dat zou kunnen betekenen dat veel leerlingen over de andere klassen worden verdeeld of zelfs naar huis worden gestuurd'', zegt woordvoerder C. Hulscher van de Besturenraad, de organisatie van protestans-christelijke schoolbesturen.

Gebruiker
Irene Aarts
4-11-2014

Noemen ze dit in Den Haag "bescherming van de flexwerker"? Ik ben invalster op één basisschool. Dat doe ik al zo'n twaalf jaar. Vroeger werkte ik als er zieken waren of andere redenen waardoor de klassenleerkracht niet aanwezig was. Ik deed dat met veel plezier, temeer omdat er een band bestond tussen de overige collega's en mij. Ik werd altijd uitgenodigd voor teamuitje, studiemiddagen, jubilea enz. of ik nu op dat moment werkte of niet. Ook de kinderen kenden mij. Ik wist van alle schoolregels, veranderingen in het onderwijs enz. Kortom een situatie die voor beide partijen bevredigend was. Toen kwam de eerste flexwet en mocht ik na drie jaar invallen drie maanden niet meer werken bij een school die onder dit schoolbestuur viel. Vervelend voor de school en vooral voor mij. Ik zat immers drie maanden zonder inkomen.
Nu met de nieuwe flexwet maken ze mij het werken helemaal onmogelijk. Na drie tijdelijke benoemingen (al is dat voor 1 dag!) moeten ze mij een vast contract aanbieden. Dat gaat nooit gebeuren:
Ten eerste ben ik 61 jaar en daarmee "veel te duur". Er zijn op een school een door het aantal leerlingen bepaald aantal leerkrachten en als men mij aan moet nemen moet men een andere leerkracht ontslaan. Waanzin! Bij vakatures neemt het bestuur liever 2 leerkrachten recht van de Pabo aan dan alleen mij. Dat drukt de klassengrootte.
Ten tweede: mooie regels, maar er staat geen extra geld tegenover om zo'n extra leerkracht van te betalen. Scholen maken geen winst en het gebruik van vervangers is niet hetzelfde als inhuren van flexwerkers omdat er meer werk is in het bedrijfsleven.
Wie zijn de dupe van deze Haagse ideeën? Juist, leerkrachten zoals ik, scholen en vooral kinderen!
Natuurlijk, ik kan mij aansluiten bij de invallerspool. Dan wordt ik ingezet bij alle scholen in de regio, die heel West Brabant en een deel van Zeeland omvat. Alle anderen katholieke scholen in Etten-Leur vallen onder één schoolbestuur. Weg band met collega's, weg werkplezier! Dat ga ik echt niet doen. Dus ook geen recht op ww, want dan moet ik dat maar accepteren.
En maar roepen dat iedereen vooral moet blijven werken. Dat zou ik graag doen en met veel plezier, maar laat mij dan zelf de keuze of ik een vaste benoeming wil of niet en dus niet of wel kan blijven invallen op de school waar ik mij thuisvoel.
Ik hoop dat schoolbesturen, leerkrachten en ouders en ook de onderwijsbonden zich nu eens een keertje hard maken voor al die vervangers, die ook altijd voor hen klaarstaan.

Laat een reactie achter