De Tweede Kamer debatteert niet eind oktober maar pas in het nieuwe jaar over sociale veiligheid in het onderwijs. Het geplande debat is uitgesteld. Daarmee geeft de Kamer vertrouwen aan het primair en voortgezet onderwijs om pesten in en om school op hun eigen manier nog beter aan te pakken.

De PO-Raad en VO-raad presenteerden onlangs hun plan dat onderwijsgevenden, waar nodig, ondersteuning biedt bij hun dagelijkse inspanningen om pesten tegen te gaan. Daarmee draagt het bij aan een sociaal veiliger klimaat, al blijft pesten een ernstig en complex probleem dat met welke aanpak dan ook nooit helemaal kan worden opgelost. Door het plan van lijkt voorkomen dat scholen bij wet wordt voorgeschreven welk antipestprogramma zij moeten gebruiken, al moet de Tweede Kamer zich hier nog officieel over uitspreken.

PO-Raad en VO-raad hebben zich steeds verzet tegen het voorstel bepaalde antipestprogramma’s te verplichten. Scholen moeten de vrijheid houden om een eigen effectief programma, aanpak of interventie te kiezen, vinden zij. Alleen dan kunnen zij pesten integraal aanpakken op een manier die past bij binnen het veiligheidsbeleid en de pedagogische visie van de school. Het voorschrijven van lesmethodes door de overheid past bovendien niet bij de vrijheid van onderwijs.

VorigeOnderhandelaarsakkoord ABP-pensioen bereikt
VolgendeNieuwe anti-pest campagne spreekt de 'omstanders' aan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter