De lancering van Vensters PO komt steeds dichterbij. Een groep scholen in het primair onderwijs test momenteel het systeem dat in november officieel van start gaat. Met Vensters PO krijgen schoolbesturen, gemeenten en ouders een goed en betrouwbaar inzicht in de kwaliteit van het onderwijs op een school.

Scholen en hun besturen krijgen binnenkort de gelegenheid om hun gegevens in Vensters PO alvast in te zien en te controleren. Ze kunnen daar dan ook een toelichting op geven. Daarmee kunnen de cijfers goed in context worden geplaatst.

Vensters PO is een systeem waarin cijfers en andere informatie over scholen worden verzameld. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over leerlingenpopulatie, personeel en schoolklimaat. Ook gegevens over de resultaten van een school, bijvoorbeeld de eindresultaten, worden erin opgenomen. Omdat de gegevens per school op dezelfde manier worden berekend, verwerkt en gepresenteerd, zijn ze goed vergelijkbaar. In Vensters staan de gegevens van alle scholen in het primair onderwijs.
Sturen op onderwijskwaliteit

Vensters PO moet scholen en hun besturen beter inzicht geven in hun prestaties en hun kwaliteit. Doordat zij hun gegevens makkelijker met andere scholen en landelijke gemiddelden kunnen vergelijken, kunnen zij professioneler sturen op onderwijskwaliteit. Schoolbesturen zelf kunnen aan de hand van de informatie in Vensters in gesprek gaan met bijvoorbeeld ouders en gemeenten over wat zij hebben bereikt en wat zij doen met het geld dat ze ontvangen om goed onderwijs te kunnen geven. Schoolbesturen hebben transparantie hoog in het vaandel staan. Het initiatief voor Vensters komt dan ook bij de schoolbesturen zelf vandaan.

Ouders op hun beurt kunnen het systeem gebruiken om een afgewogen keuze te maken voor een school voor hun kinderen.

De gegevens in Vensters PO zijn grotendeels afkomstig van centrale bronnen als DUO en de Inspectie van het Onderwijs.

VorigeCito-uitslagen mogen openbaar worden gemaakt
VolgendeRuim zesduizend lerarenbeurzen toegekend
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter