Kabinet: schoolboeken mogen maximaal 300 euro kosten

Schoolboeken moeten ouders van leerlingen op de middelbare school jaarlijks hooguit 300 euro gaan kosten. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker vastgelegd in een wetsvoorstel, dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Dekker stelt het maximum om de kosten voor ouders beheersbaar te houden. Scholen mogen papieren, maar ook elektronische boeken voorschrijven, zolang het pakket in 2015 in totaal maar onder de 300 euro blijft.

Overigens valt lesmateriaal als een atlas, rekenmachine, woordenboek of gymkleding niet onder deze regel. Dit soort zaken moesten ouders altijd al zelf betalen. Als een school zich niet houdt aan het door Dekker gestelde maximum, kan de Inspectie van het Onderwijs ingrijpen.

In het regeerakkoord werd afgesproken dat het vanaf september 2015 gedaan moet zijn met het verstrekken van gratis schoolboeken. Dat bespaart het kabinet naar verwachting in 2015 55 miljoen euro en de jaren daarna 185 miljoen euro.

In september 2009 ontvingen scholieren voor het eerst gratis boeken. Het ging toen om ongeveer 950.000 leerlingen op meer dan 650 scholen.

VorigePO-Raad staat open voor debat toptalenten
VolgendeKamer bezorgd over financiën primair onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter