Basisschool de Twilling uit Stiens, die als best scorende Cito-school uit de bus kwam bij het RTL Nieuws, blijkt helemaal geen Cito-toetsen af te nemen. Dat maakte de school maandag bekend. RTL Nieuws heeft de school inmiddels uit de lijst gehaald.

De school in het Friese Stiens werkt met een zogenoemd leerlingenvolgsysteem. Bij dit systeem worden de resultaten van leerlingen over meerdere jaren gemeten. Deze scholieren doen geen Cito-toets aan het einde van groep 8.

,,We willen wel de beste zijn, maar dan moet die hoed ons wel passen'', zegt directeur Nanne Koopmans van de overkoepelende scholenorganisatie uit de regio van Stiens. Volgens de directeur waren de cijfers die het ministerie aan RTL aanleverde niet compleet. Koopmans is kritisch over de publicaties van RTL Nieuws. ,,Het zijn kale cijfers zonder context'', zegt de directeur.

RTL Nieuws publiceerde afgelopen weekeinde na een slepende kwestie de scores per school. RTL wilde via de wet openbaarheid bestuur de scores boven tafel te krijgen, maar de scholen probeerden dit via een rechtszaak tegen te houden. Zij vreesden dat de scores gebruikt zouden worden om ranglijsten te maken, zonder context.

Omdat de Cito-gegevens niet zomaar te vergelijken zijn, heeft RTL de resultaten van alle scholen vergeleken met de scores van vergelijkbare scholen. Hieruit kwam een rapportcijfer van iedere school. In dit cijfer zijn ook de sociale, economische en culturele achtergrond van alle leerlingen van de basissschool meegenomen. Zo is onder meer gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen dat niet in Nederland is geboren.

VorigeVerzuimcijfers per school nu beschikbaar via Verzuimbenchmark-VO
VolgendeBetalen voor schoolboeken onwettig
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter