Als ouders straks weer moeten betalen voor de schoolboeken van hun kinderen, is dat niet alleen een flinke aanslag op de portemonnee, maar tevens in strijd met twee internationale verdragen. Dat zegt Werner van Katwijk van organisatie Ouders & Coo naar aanleiding van kabinetsplannen om vanaf 2015 een einde te maken aan gratis schoolboeken.

De plannen van staatssecretaris Dekker (Onderwijs), die de overheid in 2015 zo’n 55 miljoen euro moeten opleveren en in de jaren daarna 185 miljoen, druisen volledig in tegen het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten, aldus Van Katwijk. „Die internationale documenten spreken zich expliciet uit over kosteloos voortgezet onderwijs.”

Bovendien zijn de verdragen zo opgesteld dat toegekende rechten niet meer kunnen worden teruggedraaid. „En dat is nou precies wat onze regering doet door een streep te zetten door de wet op gratis schoolboeken. Ik snap echt niet hoe de overheid dit willens en wetens toch kan doen.”

Sommige gezinnen gaan er volgens Van Katwijk ruim duizend euro per jaar op achteruit. „Het valt samen met allerlei kindregelingen die vervallen. Ik draai al tientallen jaren mee, maar ik heb nog nooit een kabinet meegemaakt dat zo slecht is voor gezinnen. Je zuigt consumenten leeg die de economie juist moeten stimuleren door geld uit te geven.”

De druppel die de emmer doet overlopen, noemt Tony Uiterwijk uit Nijmegen het. „Als vader van drie pubers zou het afschaffen van deze regeling voor mij catastrofaal zijn. Ik heb er als hardwerkende zzp’er nu al moeite mee om de eindjes aan elkaar te knopen. Mijn jongste dochter, die nu in de brugklas van het vmbo zit, heeft nog jaren op de middelbare school voor zich. Dat wordt een dure grap.”

Mirjam Braak uit het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep vreest dat ze haar dochter van 11, een fervent paardrijdster, straks moet gaan vertellen dat paardrijlessen er niet meer in zitten. „We zijn er door alle bezuinigingen al 400 euro per maand op achteruit gegaan. Deze maatregelen kunnen we er echt niet bij hebben. En vergeet niet dat het niet blijft bij dure schoolboeken: je bent ook kapitalen kwijt aan verplichte rekenmachines, passers, woordenboeken en atlassen.”

VorigeBeste Cito-school neemt geen Cito-toets af
VolgendeKabinet bezuinigt 250 miljoen op onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter