Schoolbesturen, ouderverenigingen en schoolleiders zijn tegen de invoering van een verplichte tussentijdse toets in het voortgezet onderwijs. Dertien organisaties, waaronder de Algemene Vereniging Schoolleiders, CNV Onderwijs en Ouders en COO, roepen de Tweede Kamer op niet in de stemmen met de toets.

Staatssecretaris Dekker wil dat alle scholieren op vmbo, havo en vwo halverwege hun schoolloopbaan een toets krijgen voor Nederlands, Engels en wiskunde. Op die manier moet voor leerlingen, ouders en scholen duidelijk worden of een leerling op koers ligt op weg naar het examen.

Schoolbesturen, schoolleiders en ouders zijn bang dat scholen zich daardoor alleen gaan richten op wat die toets meet, wat zou leiden tot een verschraling van het onderwijsaanbod. Bovendien, zeggen de organisaties, zet invoering van de toets een rem op het eigen vermogen van de school om het onderwijs te verbeteren.
'Toetsfabriek'

De dertien organisaties vinden verder dat in het onderwijs al veel wordt getoetst. "Nog meer accent op toetsen verandert de scholen langzamerhand in een 'toetsfabriek'. Een te grote nadruk op toetsen creëert daarbij ook een schijnzekerheid", staat in een brief aan de Kamer.

De Kamerleden kunnen tot volgende week donderdag hun inbreng leveren voor de behandeling van het wetsvoorstel.

VorigeAanmelden: Regionale bijeenkomsten pesten
Volgende'Steve Jobslabel was lokker voor subsidie'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter