Hoe meer jongeren Facebook gebruiken, hoe ongelukkiger ze worden. Het gebruik van het sociale netwerk heeft direct effect op hoe jongeren zich voelen en hoe tevreden ze zijn met hun leven.

Dat blijkt uit onderzoek van the University of Michigan dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

De onderzoekers volgden 82 jongeren over een periode van twee weken. Elke dag kregen zij vijf sms'jes op willekeurige tijdstippen met een enquête over hoe gelukkig, eenzaam of bezorgd ze op dat moment waren. Vervolgens werd ook gevraagd of ze vlak daarvoor veel op Facebook hadden gezeten en of ze veel 'echt' sociaal contact hadden gehad.

Uit de resultaten blijkt dat jongeren ongelukkig worden als ze veel op Facebook zitten. Naast een direct effect op hoe de jongeren zich voelden, bleek meer activiteit op Facebook later op de dag te zorgen voor een lagere tevredenheid met hun leven over het algemeen.

Verveling

De wetenschappers sluiten uit dat Facebook een negatief gevoel alleen versterkt omdat mensen bijvoorbeeld uit verveling op Facebook gaan en daardoor ongelukkig worden. Volgens het onderzoek heeft de huidige staat van welzijn geen invloed op de activiteit op het grootste sociale netwerk ter wereld.

Ook is het niet zo dat jongeren in het algemeen ongelukkig worden van sociaal contact. Door te vragen naar de mate van 'echt' contact (face-to-face en telefoongesprekken) bleek dat jongeren daar zelfs gelukkiger van worden. De onderzoekers willen in de toekomst ook kijken naar het effect op andere leeftijdsgroepen. Ook de invloed van andere sociale media moet nader worden onderzocht.

VorigeSchoolvervoer blijft voorlopig vergoed
VolgendeGroei werkloosheid in onderwijs het hoogst
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter