De leerlingen van de International School Almere en hun ouders bezetten vrijdagochtend hun school aan de Heliumweg in Almere Poort. De directie maakte donderdagavond bekend de school per direct te moeten sluiten. De leerlingen accepteren dit niet en eisen nu dat de school open blijft.

Leerlingen van de International School zitten sinds vrijdagochtend in het pand. Zij willen er niet uitkomen voordat burgemeester Annemarie Jorritsma aan twee eisen voldoet. Ten eerste willen zij dat de burgemeester belooft dat de gemeente garant zal staan voor de exploitatie van de school. Daarnaast eisen zij een schriftelijke garantie dat de school na de zomer weer open gaat.

Wethouder René Peeters sprak de ouders en leerlingen vrijdagmiddag toe. Hij was geschokt en boos over de sluiting, maar gaf tegelijkertijd aan de gemeente niet veel kan doen voor de school.

De International School Almere richt zich op buitenlandse kinderen en telt momenteel ongeveer 200 leerlingen. Voor hen wordt druk gezocht naar plaatsen op andere scholen in de regio. De 23 personeelsleden van de internationale school moeten op zoek naar een andere baan.

Reacties
Volgens bestuurslid Sandra Rijnbach reageerden de ouders en leerlingen donderdag emotioneel. "Ze reageerden zoals je ook zou verwachten. Boos, verdrietig en er heerste onbegrip."

De school moest dit jaar haar licentie vernieuwen, maar zou de afgelopen jaren organisatorisch een aantal zaken verkeerd aan hebben gepakt. Volgens Rijnbach eiste het ministerie van Onderwijs dat er voor 1 augustus orde op zaken werd gesteld, maar lukt het de school niet om die deadline te halen. Omdat ook een deel van de subsidie weg dreigt te vallen, zag de school zich genoodzaakt de deuren op slot te doen.

Twee jaar geleden betrok de school nog een gloednieuw gebouw in Almere-Poort. Het acht miljoen euro kostende pand is prominent gesitueerd langs het spoor en valt mede op door het basketbalveld op het dak. Verwacht wordt dat het gebouw de verhuur in gaat.

Subsidie
Van verreweg de meeste leerlingen is niet duidelijk of de speciale subsidie die de school voor hen krijgt, wel terecht is. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Leerlingen moeten namelijk een tijd in het buitenland op school hebben gezeten, of buitenlandse ouders hebben die in of vlak bij Nederland werken.

Slechts 1 van de 146 scholieren voldoet aan die eis om bekostiging voor deze internationale vorm van onderwijs te krijgen. 20 leerlingen voldoen hier niet aan, van de andere 125 is hun achtergrond niet duidelijk. "Mogelijk voldoen ze wel aan de criteria, maar de leerlingendossiers bevatten hiervoor geen onderbouwing", concludeerde de Onderwijsinspectie eerder in een rapport. Daarnaast was er onduidelijkheid over de eigendomsstructuur van de school.

Verlopen licentie
Het ministerie van Onderwijs had in augustus al bij de school benadrukt dat de licentie die het recht op de speciale subsidies bewijst, verliep. "De school heeft afgelopen mei een nieuwe licentie aangevraagd, maar toen werd dus niet aan alle voorwaarden voldaan", aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft het ministerie de kwestie van de eigendomsstructuur meerdere malen aangekaart bij de school. "Een oplossing heeft het bestuur toen niet gevonden.''

Het ministerie betreurt het dat "deze school door onverstandige besluiten van het vorige bestuur van vóór 2012'' de deuren moet sluiten. "En het feit dat dit besluit pas 2 dagen voordat de zomervakantie begint, is genomen, maakt het voor ouders, leerlingen en personeel extra wrang." Staatssecretaris Sander Dekker verwacht van zowel het bestuur als van de onderwijswethouder volle inzet om leerlingen zo snel mogelijk een goede plek op een andere school aan te bieden.

Zorgen
De PVV maakt zich zorgen om de toekomst van de leerlingen van de International School. Zij willen dan ook van wethouder René Peeters weten wat hij gaat doen om de school open te houden.

"De leerlingen op de International School volgen een heel ander lesprogramma dan de reguliere lesprogramma zoals Havo en VWO. Bovendien is de voertaal op de school Engels. Instromen in een ander lesprogramma op een andere school is dus lastig en het is in het belang van deze Almeerse leerlingen dat er alles aan wordt gedaan om de school open te houden. Bovendien willen we de werkelijke reden weten van de sluiting en ook of de wethouder dit heeft zien aankomen", reageert Chris Jansen.

VorigeKamer: behoud werkloze leraar voor onderwijs
VolgendeDrie basisscholen in de stad volgend jaar 'iPadscholen'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter