Jongeren zouden minstens 18 jaar moeten zijn voordat zij intensief gebruik gaan maken van digitale media. Teveel gebruik van computers en laptops maakt kinderen dom.

Die waarschuwing uit de Duitse hersenwetenschapper Manfred Spitzer. Op basis van diverse wetenschappelijke neurologisch onderzoeken stelt hij dat langdurig gebruik van digitale media kan zorgen voor het verschrompelen van de hersenen en zo een vorm van 'digitale dementie' veroorzaken.

Spieren trainen
Te weinig intensief gebruik van de hersenen, bijvoorbeeld omdat veel informatie niet langer wordt onthouden maar opgeslagen in een cloud, zorgt ervoor dat 'informatieprocessen' in het geheugen anders gaan functioneren. ,,Vergelijk het met spieren. Als je ze traint, worden ze sterker. Iets vergelijkbaars gebeurt ook in onze hersenen.'' Concentratie- en aandacht- en geheugenstoornissen kunnen het gevolg zijn.

Afleiden
Uit talloze onderzoeken blijkt volgens Spitzer dat leerlingen in het (basis)onderwijs niet gebaat zijn bij lessen per computer. Ze raken sneller afgeleid en de kennis blijft steken aan de oppervlakte, aldus de Duitser. Toch stappen steeds meer scholen over op gedigitaliseerd onderwijs. Volgens Spitzer is dat vooral te danken aan de lobbycampagnes van de computerindustrie. ,,Zij zijn niet geinteresseerd in studieresultaten, maar uitsluitend in geld verdienen.''

Vorige’Hoogbegaafden hebben ook recht op Passend Onderwijs’
VolgendeProblemen op school concreet te lijf met datateams
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter