Het College voor Examens (CvE) gaat met hoogleraren en taalkundigen om de tafel om hun kritiek op het examen Nederlands te bespreken. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dinsdag in de Tweede Kamer.

Begin juni stelde een groep neerlandici en taalkundigen van Nederlandse universiteiten dat de test met een paar simpele, aangeleerde trucjes door iedere scholier gehaald kan worden. Het huidige examen zou op geen enkele manier de kennis en vaardigheden die iemand heeft toetsen.

Dekker hoopt dat de examens beter worden door het overleg. 'Hoe beter de examens worden, des te blijer deze staatssecretaris', zei Dekker.

De critici vinden het examen Nederlands op alle niveaus, vmbo, havo en vwo, ondermaats. Nederlands is een verplicht eindexamenvak voor alle eindexamenscholieren.

Meerdere antwoorden
Bij het Landelijks Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen veel klachten van met name vwo-scholieren binnen over het examen Nederlands. De klachten gingen vooral over de lange teksten en dat bij sommige vragen meerdere antwoorden mogelijk leken. Dit laatste stuitte ook de kritische taalkundigen tegen de borst, net als het feit dat in de antwoorden op open vragen de spel- en schrijffouten niet werden meegerekend.

Vorige‘Leraren te veel belast tijdens examenperiode’
VolgendeAlle 640000 scholieren in LA uitgerust met iPad
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter