De AOb krijgt veel klachten van leraren over hun taakbelasting tijdens de examenperiode. Dat schrijft AOb-voorzitter Walter Dresscher in deze brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs. ‘Er moet voldoende tijd en een duidelijke vergoeding per examenwerk worden afgesproken.’

De vergoeding voor de tweede correctie is mager, volgens Dresscher. Sommige scholen betalen helemaal geen vergoeding meer, omdat er volgens hen lessen vervallen. Volgens Dresscher gaat die vlieger maar deels op. Docenten moeten dan namelijk gaan surveilleren. Scholen beschikken vaak ook niet over goede werkplekken waar het examenwerk kan worden nagekeken. Dresscher: ‘Leraren moeten het examenwerk kunnen opbergen op school. Nu wordt de tweede correctie meestal thuis uitgevoerd.’ De examens worden bovendien vaak te laat aangeleverd voor de tweede correctie. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs moet, volgens de AOb, kritisch kijken naar het systeem van hoe de examens worden verspreid.

Dresscher gaat in zijn brief ook in op de rekentoets in het voortgezet onderwijs. De AOb vraagt de staatssecretaris om een discussie met het veld over de referentieniveaus en het niveau van het rekenonderwijs op de scholen. Het moment dat leerlingen kunnen zakken vanwege een onvoldoende voor de rekentoets is uitgesteld tot schooljaar 2015/2016.

De brief is gestuurd vanwege het debat op 20 juni in de Tweede Kamer. Dan spreken de Kamerleden over de examinering in het voortgezet onderwijs. De hele brief van de AOb over de examinering in het voortgezet onderwijs is hier te lezen.

VorigeLeren buiten school om, de opmars van het non-formele online leren
Volgende'Overleg met critici over examen Nederlands'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter