Alle vmbo-, havo- en vwo-eindexamenkandidaten horen morgen (donderdag 13 juni) van hun school of ze zijn geslaagd. Onderzoek van de Onderwijsinspectie en het College voor Examens geeft geen aanwijzingen van onregelmatigheden bij de examens op schoolniveau. Om hier zeker van te zijn heeft de inspectie tijd nodig gehad voor nader onderzoek. Daarbij is ook gebruik gemaakt van gegevens van het College voor Examens en Cito. Voor leerlingen en ouders is er nu helderheid.

Nader onderzoek individuele gevallen

Uit politieonderzoek blijkt inmiddels wel dat er individuele leerlingen die niet op het Ibn Ghaldoun zitten voorkennis hebben gehad van de examens. Het Openbaar Ministerie zal daarover later vandaag mededelingen doen.

Om de waarde van diploma’s boven elke verdenking verheven te laten zijn, zal de inspectie daarom de resultaten van alle eindexamens aan een nadere analyse onderwerpen. Ook politie en justitie gaan door met hun onderzoek naar de verspreiding van gestolen examenopgaven. Daarnaast zullen schooldirecteuren zoals gebruikelijk alert zijn op onregelmatigheden.

Ibn Ghaldoun

Uit politieonderzoek blijkt dat op Ibn Ghaldoun nog meer examenopgaven zijn gestolen. Aanvullend op de reeds bekende vakken gaat het daarbij om:
• Vmbo: Engels
• Havo: Economie
• Vwo: Nederlands, Engels, Wiskunde-b, Natuurkunde, Geschiedenis, Aardrijkskunde en Arabisch.

Voor het Ibn Ghaldoun zijn de examens voor deze vakken zijn door de inspectie ongeldig verklaard. Daarmee komt het totaal aantal ongeldig verklaarde examens op deze school op 23. Hiernaast was ook het vwo-examen Frans gestolen, waar al landelijk een andere versie van is afgenomen.

Inkeerregeling

Als uit onderzoek blijkt dat een leerling examen heeft gedaan met voorkennis, dan krijgt die leerling geen diploma. Als dit blijkt na de diploma-uitreiking, wordt dat diploma alsnog ingetrokken.

In overleg met de politie heeft de inspectie besloten dat leerlingen die op welke manier dan ook hun examen met voorkennis hebben gemaakt, zich tot aanstaande vrijdag 14 juni tot 18.00 uur kunnen melden bij hun schooldirecteur. Hun examen wordt dan ongeldig verklaard en kan door de leerling worden overgemaakt. Deze leerlingen worden in contact gebracht met de politie en zijn daarmee niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging.

VorigeLeren schrijven op tablet ongewenst
VolgendeScholieren opgelucht dat examens geldig zijn verklaard
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter