Vanaf 2014 wordt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), net als veel andere onderwijsorganisaties, structureel gekort op haar subsidie. Dit staat in de brief die minister Bussemaker vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd heeft.

“Deze bezuiniging is voor het ministerie slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar voor een kleine organisatie als het LAKS een enorme klap in het gezicht,” zegt Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS.

Niet alleen tijdens de eindexamenperiode is het LAKS een klankbord voor alle 960.000 scholieren in het voortgezet onderwijs. Het hele jaar door informeert en adviseert het LAKS haar achterban over hun rechten en plichten en biedt de organisatie ondersteuning aan honderden scholieren die actief zijn in de leerlingen- dan wel medezeggenschapsraad.

En juist de medezeggenschap op scholen is een belangrijke pijler van het beleid van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker. Zo krijgen medezeggenschapsraden meer te zeggen over de invulling van de onderwijstijd en roepen de bewindspersonen de raden op om actief betrokken te zijn bij het vormgeven van het ‘passend onderwijs’ op de eigen school. Het LAKS vervult hierin een belangrijke rol. Naast de scholings- en adviesdiensten voor de medezeggenschap, behartigt LAKS de belangen van scholieren in Den Haag. “Vanuit het ministerie komen er tegenstrijdige signalen. Je kunt aan de ene kant niet drastisch snijden in de middelen en aan de andere kant wel verwachten dat wij en onze achterban op hetzelfde niveau blijven meepraten.”

Uiteraard snapt de scholierenorganisatie ook dat het ministerie, zeker in tijden van crisis, kritisch kijkt naar hun subsidiebudget. Maar in de vaststelling van de efficiencykorting, die voor iedere onderwijsorganisatie gelijk is, is onvoldoende gekeken naar wat haalbaar is voor de verschillende instellingen. “Dit maakt de bezuiniging een visieloze maatregel waar vooral de scholieren in Nederland de dupe van zullen worden.”

VorigeMeer arrestaties examen Frans niet uitgesloten
Volgende'Schoolreis voor steeds meer ouders te duur'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter