Het aantal ouders dat de schoolreis van hun kinderen op de basisschool niet meer kan betalen neemt 'schrikbarend' toe. Het aantal hulpverzoeken is met 15 tot 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dat zegt de stichting Leergeld, die ouders financieel ondersteunt.

Ook scholen en ouderverenigingen in Zuidoost-Brabant merken dat steeds meer gezinnen de kosten niet of nauwelijks meer kunnen dragen, zo blijkt uit een enquête op de website van het ED waarop zo'n 140 ouders en 36 basisscholen hebben gereageerd. In de vragenlijst geeft 1 op de 5 ouders aan de schoolreis te duur te vinden. Bovendien hoeft het uitstapje van veel mensen niet zo groots en luxe.

Wanbetaling

Een groeiende groep ouders betaalt niet, geven scholen aan. Directeuren bellen deze weken soms wel achter 10 procent van de ouders aan om ervoor te zorgen dat kinderen wegens wanbetaling niet op school achterblijven, terwijl de rest met de bus naar de Efteling vertrekt. Een deel van hen heeft wel financiële problemen, vermoeden de scholen, maar durft dat niet te melden.

Besparen op vervoer

Topbestemmingen voor schoolreisjes zijn nog steeds de grotere pretparken als Toverland en Efteling. Het vervoer per bus slokt verreweg het grootste deel van het schoolreisbudget op. Scholen proberen op vervoer te besparen door meerdere klassen een bus te laten delen, of ouders met auto's te laten rijden. Ook trachten veel basisscholen de kosten te verlagen door om het jaar weg te gaan of alternatieven als een kamp of sportdag te houden.

Populairste bestemmingen voor schoolreisjes:

1. Toverland
2. Efteling
3. Speelboerderij Hooiberg
4. Bobbejaanland
5. Speeltuin

Bespaartips voor schoolreisjes:

1. Offertes opvragen bij busmaatschappijen en pretparken
2. Bestemming in de omgeving zoeken
3. Gebruikmaken van vroegboekacties
4. Met auto’s gaan in plaats van bussen
5. Met meerdere klassen een bus delen

Het ED heeft een uitgebreide enquête onder ouders en basisscholen gehouden over schoolreisjes. Hieronder zijn de uitslagen van die vragenlijst te vinden. Ouders en scholen kregen niet dezelfde vragen voorgeschoteld; hun antwoorden staan hieronder apart vermeld.

VorigeLAKS: bezuiniging is visieloze maatregel
VolgendeMinisterie onderwijs schrapt flink in subsidies
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter