22 april 2013. De PO-Raad vindt het zorgelijk dat de wachtlijsten voor peuterspeelzalen groeien. Kinderen met een taal-of gedragsachterstand, die Vroeg-en Voorschoolse Educatie nodig hebben, komen zo onvoldoende voorbereid in groep 1. Dat stelt de PO-Raad in reactie op onderzoek van de MOgroep, de landelijke brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening.

Uit dat onderzoek blijkt dat door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag meer mensen hun kinderen inschrijven voor een plek in een peuterspeelzaal waar ook voorschoolse educatie wordt gegeven. Daardoor groeien daar de wachtlijsten. Ongeveer vijftien procent van de duizenden kinderen die wachten op een plek in een peuterspeelzaal heeft Voor-en Vroegschoolse Educatie (VVE) nodig. Deze kinderen moeten langer wachten voor een plekje op de peuterspeelzaal waardoor hun achterstand groeit, concludeert de MOgroep.

Volgens PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten is een eenmaal opgelopen achterstand moeilijk in te halen. ,,Deze kinderen lopen de hele basisschooltijd op hun tenen. Je haalt er niet uit wat erin zit’’, zegt ze.

Wat het moeilijk maakt om de wachtlijsten op te lossen, is dat opvang van kinderen nu erg versnipperd is georganiseerd, stelt Den Besten. De PO-Raad pleitte daarom onlangs samen met de MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang voor brede kindcentra. Het hebben van één basisvoorziening voor álle kinderen vanaf twee jaar, zorgt ervoor dat het hele opvangstelsel makkelijker wordt georganiseerd. Daardoor, zegt Den Besten, ontstaat minder bureaucratie en wordt het voor ouders bijvoorbeeld makkelijker kosten voor opvang te verrekenen met de Belastingdienst.

Vorige20 scholen in Leiden dicht na dreiging schietpartij
VolgendeDe ruimte tussen leren en analyseren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter