Alle middelbare scholen en mbo's in Leiden blijven maandag dicht. Een onbekend persoon heeft op internet gedreigd met een 'school shooting'. Het dreigement van de schietpartij wordt uiterst serieus genomen. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei zondag dat hij daarop besloot de scholen te sluiten. Het gaat om ongeveer 20 scholen met duizenden leerlingen.

De shooting wordt aangekondigd met een bericht op het bulletin board 4chan, en is opgesteld in het Engels. De schrijver schrijft zijn Nederlandse leraar dood te schieten, 'en zo veel leerlingen als ik kan'. De anonieme afzender kondigt aan een briefje op zak te zullen dragen als bewijs. Mocht dat briefje niet gevonden worden, dan brengt een vriend de boodschap een dag later naar buiten. 'Ik ben op het nieuws en de politie zal mij voor die tijd niet vinden,' schrijft hij. De tekst is inmiddels verwijderd.

De letterlijke tekst was: Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It's a school in a ducth city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine with post it here on 4chan a day later. Oh, and I'm using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow.

Naast de boodschap staat een afbeelding van het wapen dat hij zegt te zullen gebruiken, een Colt Defender. De foto circuleert al langer op internet, vooral op wapenforums.

Geen enkel risico
De politie heeft nog niet kunnen achterhalen wie achter het bericht zit. Ook is nog onbekend om welke school en/of locatie het zou kunnen gaan. Gezien de ernst van de dreiging is besloten om geen enkel risico te nemen en blijven alle scholen voor voortgezet onderwijs en mbo maandag dicht. Daartoe is door de scholen besloten in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie. Sommige scholen hebben hun leerlingen onder meer via sms en mail geïnformeerd.

Schoolbestuurders bijeen
De bestuurders van de scholen komen maandag in de loop van de dag weer bijeen. Dan nemen zij een besluit of de scholen dinsdag opnieuw dicht blijven of dat ze weer open kunnen. Veel zal afhangen van het verloop van het onderzoek naar de dreiging. Leerlingen en ouders worden 'via de eigen informatiekanalen' op de hoogte gehouden.

Volgens de politie sloeg de tekst van de bedreiging op het voortgezet onderwijs en niet op basisscholen en universiteiten. Ook de universiteiten zijn maandag daarom gewoon open.

De politie is maandag al vroeg aanwezig op de scholen. Bij het Driestar College en het Da Vinci College stonden kort voor 7 uur al agenten voor de deur.

De Algemene Onderwijs bond (AOb) noemt de sluiting van de scholen een rigoureuze maatregel, maar staat helemaal achter het besluit. 'In het onderwijs zeggen wij altijd: 'laat de professional zijn werk doen'. In deze situatie is de politie de professional. We moeten afgaan op hun analyse', zei een AOb-woordvoerder.

Grap
Op de Amerikaanse site 4chan.org is al eerder een dreigement geplaatst voor een schietpartij op een Nederlandse school. In maart 2009 dreigde een 18-jarige man uit Rijsbergen op die site met een schietpartij op een school in Breda.

EenVandaag ontdekte toen het bericht op het Amerikaanse internetforum en alarmeerde de politie. Met hulp van de FBI en de provider werd ontdekt dat het bericht afkomstig was van een Nederlander en werd het internetadres achterhaald.

De politie achterhaalde de jongeman. Hij legde na zijn arrestatie spontaan een bekentenis af en sprak van een grap.

VorigeScholen bezuinigen flink op schoolreisjes
VolgendeGroei wachtlijst peuterspeelzaal zorgelijk
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter