België staat in de top tien van landen met de gelukkigste kinderen ter wereld. Op het vlak van onderwijs behoren we tot de absolute top. Anderzijds scoren slechts zes landen slechter op het vlak van pestproblemen. Dat blijkt uit een rapport van Unicef.

België staat op de negende plaats van de rangschikking van landen met de gelukkigste kinderen ter wereld. Dat blijkt uit het elfde vergelijkende Unicef-rapport over het welbevinden van kinderen in 29 Europese landen en de Verenigde Staten. Als je aan de kinderen zelf naar hun algemeen welbevinden vraagt, dan scoort België zelfs nog beter met een zesde plaats.

Op het vlak van onderwijs staat België maar liefst op de tweede plaats, na Nederland. Dat komt mee doordat de meeste kleuters bij ons naar school gaan en jongeren vlot doorstromen naar het hoger onderwijs. Een op de twintig jongeren zit echter niet op de schoolbanken, volgt geen opleiding en heeft geen werk.

België bengelt bovendien aan de staart van het peloton wat de aanpak van pestproblemen betreft. Bijna vier op de tien Belgische jongeren van 11, 13 en 15 jaar werden recent minstens één keer gepest. België scoort hier slechter dan tien jaar geleden.

Gie Deboutte, voorzitter van het Vlaams netwerk ‘Kies kleur tegen pesten’ is niet verbaasd: “Landen als Nederland, Ierland en Finland investeren zwaar in pestpreventie. Bij ons doet iedereen zijn eigen ding. Meerdere organisaties bieden preventiemateriaal aan, maar we weten niet of dat allemaal werkt. Erg jammer, omdat er ook een verband is tussen pesten en de hoge zelfdodingscijfers in ons land.”

Alarmerend is dat een op de tien kinderen in een gezin leeft met een inkomen onder de armoededrempel. Ook is België samen met Luxemburg het enige West-Europese land waar meer dan vijf procent van de gezinnen met kinderen slecht behuisd is.

VorigeMaak Duits verplicht op scholen
VolgendeGratis Training Ouderraden primair- en voortgezet onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter