Kleine basisscholen moeten volgens coalitiepartijen VVD en PvdA niet langer een toelage van de overheid krijgen om rond te komen. Wel kunnen ze een bonus verdienen als ze goed samenwerken. Dat lieten de partijen zaterdag weten.

Basisscholen met minder dan 100 leerlingen maken zich zorgen over hun toekomst. De Onderwijsraad heeft staatssecretaris Sander Dekker geadviseerd deze scholen te sluiten, omdat ze de onderwijskwaliteit niet kunnen garanderen. Dekker moet nog reageren op de plannen. Nu moeten scholen sluiten wanneer ze minder dan 23 leerlingen hebben.

Hoop
De coalitie vindt de norm van 100 leerlingen te strikt. Kleine scholen moeten volgens VVD en PvdA open kunnen blijven, zolang ze goede kwaliteit leveren en samenwerken met andere scholen in de omgeving. Dat biedt de kleine scholen hoop, omdat ook partijen als CDA en ChristenUnie zich flink verzetten tegen de norm van 100 leerlingen.

Wel is het volgens de coalitie belangrijk om de balans te zoeken, zodat er niet te weinig leerlingen op een school zitten. 'Leerlingen moeten met leeftijdsgenootjes in de klas zitten, want dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede', stelt PvdA-Kamerlid Loes Ypma. En VVD-Kamerlid Karin Straus: 'Leerlingen leren niet alleen van hun leraren, maar ook van elkaar.'

Straus vindt verder dat scholen hun ogen niet moeten sluiten voor de teruglopende leerlingenaantallen. 'In plaats daarvan roep ik de scholen op om in hun regio te werken aan creatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld samenwerkingsscholen.' Wel moeten dan de regels worden veranderd die samenwerking in de weg staan, vindt de coalitie.

Desastreus
Oppositiepartijen CDA en ChristenUnie zijn niet blij met het voorstel. 'Dit is echt een verschrikkelijk voorstel', vindt CDA-Kamerlid Michel Rog, die verder spreekt van een 'dwaas plan'. 'Als je stopt met de toeslag, dan sluit je in feite alsnog de kleine scholen', stelt hij. 'Dit is van dat Haagse denken. Zo van: wij beslissen wel wat goed is.' Volgens Arie Slob van de ChristenUnie zal het schrappen van de toeslag desastreus uitwerken. 'Ik hoop dat PvdA en VVD nog openstaan voor debat hierover', zegt hij.

Een op de vijf Nederlandse basisscholen heeft minder dan 100 leerlingen. In totaal gaat het om 1400 scholen. Een kwart daarvan heeft zelfs minder dan 50 kinderen. De meeste kleine scholen staan in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland. In veel gemeentes daar is minstens de helft van de basisscholen een kleine school met minder dan 100 leerlingen.

VorigePO-Raad uit zorg over verbinding passend onderwijs en transitie jeugdzorg
VolgendeScholen: ‘Aandacht voor pesten belangrijk, maar wetsvoorstel gaat te ver’
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter