De komende jaren kampt ons land met een groot tekort aan leraren wiskunde en Nederlands. Dat meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag op basis van cijfers van kennisinstituut Voion. Gymleraren en ckv-docenten zijn er juist in overvloed.


Over het algemeen zal tot 2015 het aanbod van leraren iets groter zijn dan de vraag ernaar, berekende Voion. Maar per schoolvak kunnen vraag en aanbod behoorlijk verschillen. Vooral leraren wiskunde zullen lastig te vinden zijn, met 325 vacatures en slechts 146 werkzoekenden per jaar. Bij het vak Nederlands wordt een jaarlijks tekort van 125 leraren verwacht. Ook bij de vakken Frans, Duits, aardrijkskunde, maatschappijleer en scheikunde zullen vacatures onvervuld blijven, vreest de AOb.

Voor andere vakken zijn juist te veel potentiële leraren, zoals bij lichamelijke opvoeding, gezondheidszorg en ckv. Elk jaar zullen 485 ckv-docenten op zoek gaan naar een baan, terwijl er dan slechts vraag is naar 237 nieuwe leraren voor dat vak.

De arbeidsmarkt verschilt behoorlijk per regio, aldus de AOb. Door dalende leerlingaantallen krimpt in Limburg de werkgelegenheid de komende drie jaar met 3 procent. Tegen 2020 zijn er zelfs 20 procent minder leraren nodig.

In en om Amsterdam is de komende jaren juist behoefte aan meer leraren: tot en met 2015 zullen er jaarlijks 13 procent meer vacatures zijn dan voorheen. Vervolgens stabiliseert de groei even, maar na 2020 zal de vraag opnieuw stijgen. Daardoor kan het lerarentekort in de hoofdstad nog hoger uitvallen dan in de rest van Nederland, denkt de onderwijsbond.

VorigeHorizon Report: de impact van technologie in de komende 5 jaar
VolgendeD66 waarschuwt voor korten op onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter