D66 waarschuwt dat bezuinigingen op onderwijs om het begrotingstekort in de hand te houden, de partij niet bereidwilliger maakt om te praten over de invoering van een sociaal leenstelsel. 'Elke euro korting op onderwijs brengt voor D66 het leenstelsel verder weg', aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdag.

Uit cijfers van het Centraal Planbureau bleek donderdag dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 3,4 procent. Daarom zal in totaal 4 miljard bezuinigd moeten worden.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft de steun van D66 hard nodig, omdat ze geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. D66 is voorstander van een leenstelsel voor studenten, maar is nog kritisch over het voorstel van Bussemaker. De partij maakt zich onder meer zorgen over het tempo waarop het stelsel moet worden ingevoerd. Het sociaal leenstelsel moet in september 2014 de basisbeurs gaan vervangen.

Jesse Klaver van GroenLinks herhaalde niet in deze vorm met het leenstelsel kunnen leven. Hij wil onder meer extra geld om de toegankelijkheid te garanderen.

'Ik zie nog veel angels en voetklemmen' in het plan, zei Roelof Bisschop van de SGP. Hij maakt zich zorgen over de aflosbaarheid van de schulden die ontstaan na invoering van het stelsel. Voor hij een definitief standpunt inneemt, wil hij het onderzoek over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs van het Sociaal Cultureel Planbureau afwachten.

Een andere partij die voor het kabinet in de Eerste Kamer belangrijk kan worden is 50PLUS. De partij 'is niet gerust over de cijfers van de toegankelijkheid', liet Norbert Klein weten. Ook de voornemens van Bussemaker met de OV-jaarkaart voor studenten ziet hij niet zitten.

VorigeErnstig tekort docenten Nederlands en wiskunde
VolgendeCijferproducten schooluitval, wat ermee te doen?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter