Steeds meer thuisonderwijs wegens geloof

Het Openbaar Ministerie kan weinig doen tegen ouders die voor hun kinderen vrijstelling van de leerplicht krijgen op basis van een 'individueel bepaald geloof'. Steeds vaker melden zich ouders die zeggen dat ze geen school kunnen vinden die hun geloof serieus neemt en dat ze hun kinderen daarom thuis willen onderwijzen. Mits goed onderbouwd worden die aanvragen meestal gehonoreerd. Dat zegt landelijk jeugdofficier van het OM, Linda Dubbelman, woensdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Ouders zeggen dat ze aanhanger zijn van bijvoorbeeld paganisme of objectivisme, maar 'ook geloof in kabouters moeten wij serieus nemen', aldus Dubbelman. Inhoudelijk toetsen van het verzoek om vrijstelling mag niet van de wetgever, dus kan het OM alleen kijken of aan de formele eisen voor vrijstelling van de leerplicht is voldaan. Is dat het geval, dan wordt de aanvraag toegekend.

In 2001 kregen 94 ouderparen toestemming om hun kinderen thuis les te geven, in 2012 waren het er al 429. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil thuisonderwijs en 'vrijstelling op grond van richtingsbedenkingen' verbieden en werkt aan een wetsvoorstel daartoe. Hij vindt dat elke dag naar school gaan goed is voor de ontwikkeling van kinderen.

VorigeKinderpostzegels brengen 11,6 miljoen op
VolgendeKamer trekt 5 miljoen euro uit voor aanpak laaggeletterdheid
Reacties (1)
Gebruiker
kkoo
12-11-2013

Staatssecretaris is, gelet op zijn uitspraak: "Hij vindt dat elke dag naar school gaan goed is voor de ontwikkeling van kinderen" kennelijk niet op de hoogte van de positieve effecten van thuisonderwijs. Jammer, van een duurbetaalde staatssecretaris mag je beter verwachten.

Laat een reactie achter