Schoolboeken blijven toch gratis. Het kabinet heeft vrijdag besloten een eerder wetsvoorstel in te trekken.

Volgens dat wetsvoorstel zouden schoolboeken voor middelbare scholieren vanaf 2015 niet langer gratis zijn.

Het besluit om dit voorstel te schrappen, volgt uit het begrotingsakkoord dat het kabinet onlangs sloot met drie oppositiepartijen. Met de gratis schoolboeken willen de SGP en de ChristenUnie gezinnen ontzien.

Lesmateriaal zoals bijvoorbeeld atlassen, rekenmachines en woordenboeken vallen niet onder de gratis schoolboeken. Dit soort spullen moesten ouders altijd al zelf betalen.

In het eerdere wetsvoorstel stond dat het schoolboekenpakket per leerling maximaal 300 euro mocht kosten. Daarmee kon het kabinet in 2015 naar verwachting 55 miljoen euro besparen en de jaren daarna 185 miljoen euro.