Moeten ouders toestemming geven voor reis?

Als uw school een buitenlandse reis organiseert, kunnen er aan de grens onverwachte problemen ontstaan. Bij reizen naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied controleert de Koninklijke Marechaussee of de volwassene die een minderjarige begeleidt daar toestemming voor heeft van de ouders/verzorgers.

De Helpdesk van VOS/ABB werd door een school voor voortgezet onderwijs uit het noorden van het land getipt over mogelijke problemen waar scholen bij de grens tegenaan kunnen lopen. Directe aanleiding voor deze tip waren problemen met een schoolreis naar de Verenigde Staten. De problemen ontstonden op Schiphol toen de leerlingen geen verklaring van hun ouders/verzorgers konden overleggen.

Voor schoolreizen naar landen buiten het Schengengebied kan het nodig zijn om bij de douane een verklaring van de ouders/verzorgers aan de Koninklijke Marechaussee te overleggen. Daarin moet staan dat de ouders/verzorgers aan een begeleider van de minderjarige (in dit geval iemand van de school) toestemming geven om met hun kind naar het buitenland te reizen.

Op de website van de marechaussee staat uitgebreide informatie over het reizen met minderjarigen. U kunt daar ook formulieren downloaden die ouders kunnen invullen.

VorigeRegistratie ontwikkelingsperspectief in BRON verplicht
VolgendeAan de slag met gezondheid op school? Vraag ondersteuning aan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter