Huishoudboekje lang niet altijd openbaar

Drie van de tien schoolbesturen in primair en voortgezet onderwijs wil de jaarrekening niet openbaar maken als daar om wordt gevraagd. Dat blijkt uit het onderzoek hoe rijk is mijn schoolbestuur van het Onderwijsblad.

Schoolbesturen zijn verplicht om uiterlijk 1 juli hun jaarrekening in te leveren bij het ministerie van Onderwijs. Daar worden de cijfers verzameld en in de loop van januari in het jaar daarna, online gezet. Nogal laat om een actueel beeld te krijgen van de financiële ontwikkelingen, vindt de AOb. De bond wil dat publiek geld publiek verantwoord wordt, dus zouden alle jaarrekeningen op 1 september online te vinden moeten zijn.
Schoolbesturen zijn nu niet wettelijk verplicht om de jaarrekening actief openbaar te maken. Het enige dat de Richtlijn Jaarverslag Onderwijs daarover zegt is: ‘Uiteraard zorgt iedere onderwijsinstelling ervoor dat jaarverslag en jaarrekening voor iedereen vlot toegankelijk is.’
Hoe besturen daar mee omgaan, verschilt enorm. Universiteiten, hogescholen en roc’s zetten vrijwel allemaal de jaarrekening direct online. In het primair en voortgezet onderwijs is dat allerminst vanzelfsprekend, ontdekte de onderzoeksgroep ‘Hoe rijk is mijn schoolbestuur’ van AOb-leden en studenten.
Van de 376 schoolbesturen die werden onderzocht, had 32 procent de jaarrekening online staan. Nog eens 39 procent verstrekte de jaarrekening als daar expliciet om werd gevraagd. Bij de een was een mailtje genoeg, bij de ander moest er achteraan gezeten worden. Drie van de tien weigerden ronduit, lieten niets horen, of stuurden het onderzoeksteam van het kastje naar de muur.

De ene school noemt de cijfers vertrouwelijk, de volgende geeft het niet aan individuen, anderen willen het simpelweg niet aan de AOb geven. Zoals scholengemeenschap De Nassau in Breda. Volgens rector Rob Martinot is de jaarrekening van De Nassau niet geheim. “Maar volgens ons is een landelijke vakorganisatie als de AOb geen directe betrokkene.”
D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt dat scholen een leesbare en toegankelijke versie van hun jaarverslag met daarin een deel van de jaarrekening standaard online moeten zetten. Ook VVD-onderwijswoordvoerder en Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg zou het goed vinden als er een jaarlijks verslag moet worden gepubliceerd op internet. “Het is van groot belang dat publieke instellingen openheid van zaken geven over hun huishoudboekje.”

VorigeD66: tweede studie voor docent moet goedkoper
VolgendeAanmelding LAKS-Monitor in volle gang
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter