Docenten die ook in een tweede vak les willen geven op de middelbare school, zouden niet de hoofdprijs moeten betalen voor de tweede opleiding die daarvoor nodig is. Universiteiten mogen nu zelf het collegegeld bepalen voor een tweede master, wat nogal in de papieren kan lopen. Maar als het aan D66 ligt, moet voor docenten bij een tweede master het gewone tarief gaan gelden.

Tweede Kamerlid Paul van Meenen denkt dat er onder docenten zeker animo is voor een tweede opleiding. 'Maar als ze daar aan willen beginnen, stuiten ze op een financiële blokkade', aldus Van Meenen. 'Als we van docenten vragen om hun kennis en kunde te verbeteren, moeten we dat ook mogelijk maken.'

De D66'er, die eigenlijk helemaal van de hogere tarieven voor een tweede studie af wil, denkt met 10 miljoen euro ongeveer 1500 docenten de mogelijkheid te kunnen geven om zich in een nieuw vak te verdiepen. Er is een potje van 20 miljoen euro om de negatieve effecten van het vrijgegeven collegegeld te compenseren. Daarvan is 10 miljoen euro al vergeven, maar de andere 10 miljoen kan volgens Van Meenen prima worden gebruikt voor de docenten.

De kosten voor een tweede masterstudie lopen enorm uiteen. De duurste studies kosten komend collegejaar meer dan 32.000 euro (dat is het geval bij de opleiding geneeskunde in Maastricht). Voor een tweede bètastudie aan de Universiteit Utrecht wordt 18.350 euro per jaar gerekend. In Delft of Eindhoven kost dezelfde studie maar liefst tien keer zo weinig. Het standaard collegegeld is 1835 euro. Studenten die twee studies tegelijkertijd volgen, hoeven overigens niet extra te betalen voor de tweede master.

Vorige'Ouders moeten zelf meer doen tegen pestkop'
VolgendeHuishoudboekje lang niet altijd openbaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter