Het Finse antipestprogramma KiVa vermindert op Nederlandse scholen het aantal pestklachten met meer dan de helft. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van hoogleraar sociologie René Veenstra, die 15 oktober zijn oratie hield aan aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Finse aanpak is gericht op bewustwording in de hele klas. Daarmee is de aanpak anders dan veel bestaande programma's, waarin vooral aandacht wordt besteed aan dader en slachtoffer. KiVa traint ook leraren om pesten beter te herkennen.

Veenstra deed onderzoek op 99 scholen: 66 KiVa-scholen en 33 scholen in een controlegroep. Bij de KiVa-scholen daalde het percentage kinderen dat maandelijks of vaker werd gepest in een jaar van 29 naar 13,5 procent. De daling is het sterkst bij kinderen die veel werden gepest. Ook in de controlegroep daalde het aantal pestgevallen, maar beduidend minder. Die daling heeft te maken met de maatschappelijke aandacht voor pesten in het afgelopen jaar.

Het onderzoek is belangrijk voor het actieplan tegen pesten dat staatssecretaris Sander Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert eerder dit jaar opstelden, zegt Veenstra. Hij adviseert om KiVa op meer scholen in te zetten.

VorigeHerfstakkoord laat Nationaal Onderwijsakkoord ver achter zich
VolgendeEffect dalende pensioenpremies op werkgeverslasten nog onduidelijk
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter