29 januari 2013. Er zijn stappen vooruit gezet in de strijd tegen overgewicht. Dat toont de TNO Monitor 2012 in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht aan. De PO-Raad onderschrijft het belang van sport, bewegen en een gezonde leefstijl in (en rondom) het onderwijs. Aandacht hiervoor op school kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Kinderen tussen de 4 en 11 jaar gaan meer bewegen, waardoor nu 40% aan de fitnorm voldoet (32% in 2011). Ondanks dit winstpunt blijft de support van de sociale omgeving soms sterk achter. Slechts 12% van de ouders van de 4-11 jarigen vindt het nodig dat hun kind meer gaat bewegen en 22% van de ondervraagde ouders dat hun kind gezonder gaat eten dan het nu doet. Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, riep daarom op 28 januari 2013 bij de Nationale Balans Top in Den Haag ouders, collega's, vrienden en klasgenootjes op elkaar te steunen om gezonder te gaan eten en meer te bewegen.

Gezonde school
Het Convenant Gezond Gewicht richt zich op een gezond aanbod in de school-, sport- en bedrijfskantine. De Nederlandse overheid streeft naar 100% gezonde schoolkantines in 2015. Afgelopen jaar hield meer dan de helft van de basisscholen en 40% van de middelbare scholen zich bezig met het voorkomen en tegengaan van overgewicht bij leerlingen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Scholen realiseerden de toename door meer les te geven over gezondheid, meer aandacht aan bewegen te besteden en door een gezonder aanbod in de schoolkantine te organiseren.

Onderwijsagenda
Het aantal mensen met overgewicht blijft onverminderd hoog. De cijfers van het CBS 2012 wijzen uit dat 54% van de volwassen mannen overgewicht heeft, 43% van de vrouwen en 13% van kinderen en jongeren tot 20 jaar. Om leerlingen al op jonge leeftijd bewust te maken van het belang van een gezond gewicht besteedt de PO-Raad, als een van de 27 ondertekenaars, aandacht aan het Convenant Gezond Gewicht. Daarnaast hebben we met MBO Raad en VO-raad de 'Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl' opgesteld. Doel daarvan is het thema bewegen en een gezonde leefstijl te verankeren in het beleid van scholen en zo meer aanbod voor sport en bewegen te creëren.

VorigeOpgaven Citotoets uitgelekt en aangeboden op Marktplaats
VolgendeFors verlies primair onderwijs in 2011
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter