Een aantal opgaven van de Citotoets die volgende week begint op vrijwel alle Nederlandse basisscholen, zijn in handen van NRC Handelsblad. De krant verkreeg de opgaven van een man die ze aanbood op marktplaats.nl. Een woordvoerster van Cito bevestigt dat het inderdaad gaat om opdrachten van de Eindtoets Basis 2013.

Cito onderneemt vooralsnog geen actie, aldus de woordvoerster, omdat de opgaven zelf niet bekend zijn gemaakt. In NRC Handelsblad staat een opgave uit de categorie taal, waarbij leerlingen moeten beoordelen of een dikgedrukt woord in een zin fout is gespeld. De zinnen in kwestie zijn onleesbaar gemaakt.

Een gebruiker van marktplaats.nl had volgens de krant alle vragen van de Citotoets van dit jaar aangeboden gekregen voor 450 euro. Hij zou om bewijs hebben gevraagd van de echtheid van de vragen en zou daarop foto's hebben gekregen van de aanbieder, die hij vervolgens aan de krant heeft doorgespeeld. Die legde het materiaal vervolgens voor aan Cito, die bevestigde dat het om de toets van dit jaar ging.

Wie op de website zoekt op 'cito 2013' vindt aanbiedingen uit Heerlen en Zutphen, de vijf advertenties lijken echter afkomstig van dezelfde gebruiker. Het is niet duidelijk of dit de bron van NRC Handelsblad is.

Ongehoord
In een reactie laat Cito weten het ongehoord te vinden dat deze opgaven nog voor de afname aan de pers zijn aangeboden. 'Als een kind de vragen al op voorhand weet, heeft hij daar niets aan. De citotoets is geen examen, het is een test waarop een advies deels wordt gebaseerd. Als je de antwoorden al weet, kom je wellicht op een plek terecht boven je daadwerkelijke niveau. Over het algemeen wordt een kind daar niet gelukkiger van.'

VorigeTe weinig aandacht voor techniek in basisonderwijs
VolgendeSupport van sociale omgeving noodzakelijk in strijd tegen overgewicht
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter