De juiste school kiezen met hulp van Open Onderwijsdata

De gemeente Amsterdam schreef onlangs een tweede wedstrijd uit onder app ontwikkelaars. De organisatie lag opnieuw in handen van Alette Baartmans, projectleider Open Onderwijs Data bij Hack de Overheid. De uitdaging was om gebruikmakend van publieke, elektronisch beschikbare informatie (open data) een applicatie op het internet aan te bieden waarmee ouders in Amsterdam een goede schoolkeuze voor hun kinderen kunnen maken. Geen eenvoudig vraagstuk in een regio met 180 nationaliteiten en een zeer divers onderwijsaanbod. En waarop letten ouders eigenlijk bij het kiezen van een school voor hun kinderen? Als mede jury-lid mocht ik vijf inzendingen helpen beoordelen, hieronder licht ik ze kort toe.

De eisen aan een schoolkeuze app voor ouders
Om de inzendingen goed te kunnen vergelijken heeft de jury, met daarin ook mensen van DUO en OCW, de inzendingen op drie aspecten beoordeeld. De site moet rekening houden met de diversiteit in taal, cultuur, opleidingsniveau, visie op onderwijs en beroep van de beoogd gebruikers. Dit maakt dat ouders heel verschillend zoeken naar informatie, die verschillend interpreteren en verwerken. Hoe speelt men hierop in? Daarnaast moet de applicatie goed te vinden zijn op internet, hoe pakt men dat aan? Tot slot hebben we ook gekeken naar originaliteit. Hoe onderscheid men zich van al bestaande platforms zoals Vensters voor Verantwoording in het VO?

De inzendingen, vijf veelbelovende complementaire ideeën
Scholenvinden.nl
Bart de Goede en Justin van Wees van Dispectu, pas afgestudeerde informatiekundigen, hebben een website voor ogen waarop je de school van je keuze niet vindt maar meer ontdekt. Dat doe je door je voorkeuren aan te geven, waarna de site op een kaart de steeds kleiner wordende selectie van scholen toont die daaraan voldoen. De site bestaat alleen nog als concept en staat nog niet online.

Scholenwijzer.nl
Het samenwerkingsverband tussen Jeroen Claassens (Datakneder), Roel Steendijk (Steendijk Statistics), Bram den Teuling (DreamYourWeb) en Matthijs Edelman (applicatiebeheer.nl), heeft een website bedacht die naar model van de kieswijzer aan de hand van een serie vragen achterhaalt wat jij als ouder belangrijk vindt bij de keuze van een school. Op basis van die informatie wordt vervolgens een schooladvies afgegeven. Ook deze site is nog in de concept fase.

Hoekiesikeenschool.nl
Schoolkeuze veteranen Jan Douwe Kooistra en Mateo Mol hebben al een prachtige site staan met 10.000 scholen. Met hun nieuwe idee richten ze zich op de fase die voorafgaat aan het vergelijken van scholen. In die fase moeten ouders nog ontdekken wat ze eigenlijk belangrijk vinden bij de keuze van een school voor hun kinderen. Zij streven dan ook naar een website (aangevuld met papieren posters!) met checklists die ouders helpen te ontdekken wat ze belangrijk en onderscheidend vinden aan een school. Vervolgens verwijst hoekiesikeenschool.nl naar de relevante online informatie.

Scholenwijs.nl
Alexander Zeh en Tony Michiels van Topika bedachten een interface die volledig taal onafhankelijk is. Hun site is online al te vinden, de makers willen walkthroughs en tutorials toevoegen om duidelijker te maken hoe je de site kunt gebruiken. Tevens willen ze interviews voeren met ouders om beter te begrijpen welke informatie belangrijk wordt gevonden.

Scholenkeuze.nl
Simon Deurloo en Jeroen Schutz van Centron, een centrum voor online onderzoek, hebben al een prachtige schoolkeuze site staan. Hun volgende stap ligt dan ook in het beschikbaar stellen van hun materiaal in meerdere talen. Ze willen daarbij crowdsourcing toepassen door ouders en scholieren te betrekken in het vertaalwerk. Daarnaast hebben ze het idee om leerlingen te vragen filmpjes te maken van hun school om die ter informatie toe te voegen aan de schoolprofielen.

Aan het werk, resultaten in de zomer van 2013
Alle inzendingen hebben ook één of andere vorm van interactie met ouders in gedachten. De inzet van sociale media zou hier echter wel eens lastig kunnen blijken omdat het keuzeproces van een school weliswaar heel belangrijk is, maar na een paar maanden ook wordt afgesloten…. met de keuze van een school!

In het bijzijn van Pieter Hilhorst, Wethouder van financiën, onderwijs en sport in Amsterdam, hebben we de inzendingen besproken en besloten het prijzengeld te verdelen over de inzendingen omdat we elk idee graag verder uitgewerkt willen zien. Houd de (beoogd) URLs van de applicaties in de gaten. In de zomer van 2013 presenteren de inzenders hun resultaten!

VorigeOp zoek naar de ideale onderwijscomputer
Volgende‘Kiezen voor kwalitatief sterke leraren’
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter