Hoogwaardiger peuteronderwijs voor een tientje extra per maand en voor 5 euro als een ouder zich verdienstelijk maakt op de school. In Rotterdam is met het Peutercollege een particulier initiatief gestart dat 2- en 3-jarigen met een taal- en ontwikkelingsachterstand spelenderwijs, hoogwaardig onderwijs biedt. Zo moeten kinderen zonder achterstand aan de basisschool kunnen beginnen.

De eerste vestiging, ofwel plusklas bij de bestaande peuterspeelzaal 't Kasteeltje, is woensdag geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Komende maanden volgen meer klassen op verschillende locaties in de stad. Voor 3-jarigen kost het overigens 50 euro per maand extra en 25 euro als de ouder extra inzet toont. Initiatiefneemster Lativa El Ouali denkt niet dat het te veel is voor de doelgroep die het vaak toch al niet breed heeft.

Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de stichtingen Bernard van Leer Foundation en De Verre Bergen, die zich voor langere tijd financieel aan het initiatief hebben verbonden. Beide stichtingen zetten zich in om jonge kinderen een sterke start te geven.

De burgemeester en onderwijswethouder Hugo de Jonge zijn erg ingenomen met het initiatief. Het Peutercollege gaat een stap verder dan de groepen nul, die vanuit de overheid zijn opgezet. ,,Het geeft de 3-jarigen dagdelen extra onderwijs. Het is ook goed dat ze direct onderzoek doen naar het effect van voorschools onderwijs, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de kinderen er daadwerkelijk beter van worden'', zegt De Jonge.

Het initiatief is de eerste aanzet van een brede beweging die De Jonge in gang zet om de kinderopvang, die particulier wordt gefinancierd, te koppelen aan het peuteronderwijs, dat weer door de overheid wordt gefinancierd. Bij het Peutercollege krijgen de kinderen meer speeltijd en activiteiten aangeboden dan bij de reguliere groepen nul.

,,We geven niet alleen meer uren per dag, maar wij hebben ook een gezinscoach die ouders en andere gezinsleden ook betrekt bij de ontwikkeling van de peuter. Daarnaast blijven we tijdens vakanties open om geen stilstand of terugval bij kinderen te krijgen'', legt El Ouali uit.

VorigeNCB lanceert app voor Nederlandse taal en inburgering
Volgende"Onderwijs te waardevol voor eenvoudige oplossingen"
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter