Speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen is op Kids.kennisnet.nl het Verkiezingsland online gegaan. Via het Verkiezingsland kunnen leerlingen in groep 7 en 8 zelfstandig aan de slag met de themas verkiezingen, politiek en democratie. Je kunt het Verkiezingsland ook klassikaal inzetten, bijvoorbeeld met een digibord. De website biedt onder andere educatieve games, een quiz, interviews met politici en een wedstrijd waarmee je een dagje politiek Den Haag kunt winnen.

Op het Verkiezingsland kunnen kinderen een spannende quiz spelen. In de quiz nemen ze het op tegen andere kinderen. Wie beantwoordt de vragen over de Nederlandse democratie, politiek en verkiezingen goed en snel genoeg? Leerlingen kunnen hun kennis over deze onderwerpen ook direct bijspijkeren op het Verkiezingsland. Met artikelen, filmpjes en weetjes komen ze aan de kennis die nodig is om de quiz te kunnen winnen.


Er zijn naast de quiz nog een aantal educatieve games beschikbaar op het Verkiezingsland:


• Het Eerder en Later spel, waarbij kinderen gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis op de juiste volgorde moeten zetten.

• Een Geheugenspel

• Een Woordzoeker


Interviews politici

Op het Verkiezingseiland vind je verkiezingsposters. Als je hierop klikt, lees je korte interviews met politici die verbonden zijn aan deze partijen. Onder andere Jolande Sap, Geert Wilders en Emile Roemer beantwoorden wat het belangrijkste is dat ze op school geleerd hebben en waarom politiek niet saai is.

Prijsvraag

Op het Verkiezingsland is ook een prijsvraag te vinden voor de hele klas. Daar wordt de volgende vraag gesteld:

Stel, jullie waren het Ministerie van Dromen. Welke dromen zouden jullie dan waarmaken en waaraan zouden jullie geld besteden? Kunnen jullie het met elkaar eens worden?

Doe met de klas mee aan de prijsvraag en vertel jullie dromen! Welke financiële keuzes zouden jullie maken als Minister van Dromen? Overleg, discussieer, maak afwegingen Want als minister moet je kunnen kiezen! Onder de leukste inzendingen verloten we een compleet verzorgd schoolreisje voor de hele klas met een bezoek aan politiek Den Haag (verzorgd door Prodemos) en Madurodam. Inclusief lunchpakketje en vervoer.

Lestips voor de verkiezingen

We bieden naast het Verkiezingsland 16 tips voor lesmateriaal, websites en filmpjes die je rond de verkiezingen in kunt zetten.

Lees de 16 lestips voor de Tweede Kamerverkiezingen

VorigeLeerling dupe van bezuiniging op busjesvervoer
Volgende16 lestips voor de Tweede Kamerverkiezingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter