Op 12 september 2012 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Je kunt ook in de klas aan de slag met dit thema. Zo worden er kinderverkiezingen georganiseerd en is er allerlei lesmateriaal te vinden. De webredactie heeft 16 lestips voor je verzameld.

Verkiezingsland

Via het Verkiezingsland op Kids.kennisnet.nl kunnen leerlingen in groep 7 en 8 zelfstandig aan de slag met de thema's verkiezingen, politiek en democratie. Je kunt het Verkiezingsland ook klassikaal inzetten, bijvoorbeeld met een digibord. Het eiland biedt onder andere educatieve games, een quiz, interviews met politici en een wedstrijd waarmee je een dagje politiek Den Haag kunt winnen.

Lees meer informatie over het Verkiezingsland

Doe mee aan de Kinderverkiezingen

Hoe zou de Tweede Kamer eruit zien als kinderen het voor het zeggen hebben? Voor kinderen in groep 7 en 8 worden van vrijdag 7 tot dinsdag 11 september verkiezingen gehouden. Zij kunnen dan zelf hun stem uitbrengen op één van de politieke partijen. De uitslag telt niet mee voor de echte verkiezingen, maar het zal wel in het nieuws worden meegenomen. De Kinderverkiezingen worden georganiseerd door ProDemos en SchoolTV en deelname is gratis. Er is ook een praktische handleiding en een kinderkrant beschikbaar.

Meer informatie over de Kinderverkiezingen

Meld je hier gratis aan voor de Kinderverkiezingen


Bestel of download de Kinderkrant over de verkiezingen

Jeugdkieswijzer

De Jeugdkieswijzer is een speciale kieswijzer voor kinderen (6 12 jaar) en jongeren, om hen een idee te geven met welke partijen hun ideeën het meest overeenkomen. Kinderen kiezen uit 15 onderwerpen de 5 onderwerpen die zij het belangrijkst vinden. Vervolgens krijgen ze te zien welke partijen dezelfde onderwerpen belangrijk vinden. Na het invullen van stellingen, volgt de uitslag.

Jeugdkieswijzer.nl

Met de klas naar politiek Den Haag

Je kunt ook samen met de klas het Binnenhof ontdekken met een excursie voor groep 7 of 8. Kinderen leren op speelse wijze en met behulp van actieve werkvormen wat het parlement in Nederland is en doet. Elke schoolklas wordt opgevangen door een enthousiaste en betrokken begeleider. Het programma Ontdek het Binnenhof is voor basisscholen gratis.

Meer informatie over de excursie naar het Binnenhof

Lesmateriaal
Politiek en de Europese Unie

ProDemos biedt op deze pagina allerlei lesmateriaal over de onderwerpen politiek en de Europese Unie (voor groep 7/8).

Prodemos.nl/Voor-scholen/Lesmateriaal/Lesmateriaal-voor-het-basisonderwijs


Verkiezingspakket 2012: Er valt wat te kiezen!

Het lespakket Er valt wat te kiezen! van Kwintessens biedt praktisch lesmateriaal voor 5 schoolweken, inclusief Prinsjesdag. Het lespakket is geschikt voor kinderen van 10 tot 14 jaar en is erop gericht hen actief te betrekken bij politiek en democratie.

Kwintessens.nl/verkiezingspakket-2012-er-valt-wat-te-kiezen

Wikiwijs

Via Wikiwijs is ook allerlei lesmateriaal te vinden over de verkiezingen en politiek.

Lesmateriaal Verkiezingen

Lesmateriaal Politiek

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag2012.nl vind je allerlei materiaal dat je voor Prinsjesdag kunt gebruiken.

Prinsjesdag2012.nl/prinsjesdag/lesmateriaal


Lespakket de Derde Kamer

Wat is democratie? Om deze vraag draait het gratis lespakket 'De Derde Kamer der Staten-Generaal' (voor groep 7/8). Kinderen leren met een debatspel hoe politiek werkt. In het spel kunnen zij stemmen over stellingen, plannen verdedigen en als klas leren democratisch te beslissen.

Derdekamer.nlOverige sites

Politiek4kids.nl

Politiek4Kids.nl biedt toegankelijke informatie over politiek. In begrijpelijk Nederlands wordt de politieke wereld uitgelegd met achtergrondinformatie over de Eerste en Tweede Kamer, maar ook over Europa. De site biedt nieuws en achtergronden en er staan steeds wisselende interviews met regionale, landelijke of Europese politici.

Politiek4kids.nl


Begrotingsspel

Kun jij als minister van financiën de begroting van Nederland in evenwicht houden?

Spellentuin.nl/spellen.php/Begroting-Spel.html


Tweede Kamer

Op deze pagina zijn voor leerlingen en leerkrachten verschillende manieren te vinden om kennis te maken met de politiek in Nederland. De Tweede Kamer biedt hiervoor meerdere soorten informatie en activiteiten aan, om zo meer te weten te komen over de Nederlandse politiek.

Tweedekamer.nl/over_de_tweede_kamer/onderwijs/index.jsp


Informatie over de grondwet

Op entoen.nu vind je informatie over de grondwet.

Entoen.nu/grondwet/po

Webpad Prinsjesdag op Yurls

Het online webpad over Prinsjesdag geeft kinderen (groep 7 en 8) 10 opdrachten.

Webpad-prinsjesdag.yurls.net

Filmpjes• Tweede Kamerverkiezingen (Schooltv)

• Wat gebeurt er in de Tweede Kamer? (Schooltv)

• Wat zijn de taken van de Koningin? (Schooltv)

• De derde dinsdag in september (Schooltv)

• Politieke moorden in de geschiedenis (Schooltv)

• Wat doet een politiek verslaggever? (Willem Wever)

• Waarom is het belangrijk om te gaan stemmen? (Willem Wever)


Heb jij nog goede lestips? Deel ze via de reactiemogelijkheid onder dit bericht.

VorigeVerkiezingsland
VolgendeInnovators Dilemma in het Onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter