Tijdens de #4T2 brainstorm op 22 juni hebben de leden van de denktank hun ideeën gepitcht en samen de meest kansrijke concepten uitgewerkt. Dit zijn concrete innovatie-activiteiten die het innovatie team van Kennisnet in het programma voor 2013 gaat opnemen. Eén daarvan betreft de Opdrachten Database. Deze database is het fundament van de Opdrachtenmarkt waar docenten, bedrijfsleven en/of leerlingen opdrachten kunnen plaatsen. Leerlingen gebruiken de Opdrachtenmarkt om zelf te kiezen welke opdracht ze aanspreekt en met wie ze die willen uitvoeren binnen de klas, de school of daarbuiten.

Michael van Wetering sprak over dit concept met aandrager en #4T2-lid Robert van Hoesel.

Kan je in het kort het idee uitleggen?

De kern van het idee is een Opdrachtenmarkt waar vraag en aanbod ten aanzien van opdrachten worden gematcht. Docenten, leerlingen of geïnteresseerde bedrijven kunnen hun context of situatie specifieke opdrachten plaatsen. Er is voor de leerling veel meer keuze dan alleen de opdracht van de eigen docent, daardoor vind je sneller iets dat aansluit bij je eigen interesses. Bovendien worden niches beter bediend en kunnen leerlingen gemakkelijker collegas vinden die hun interesse delen en hun vaardigheden en kennis aanvullen. Alle opdrachten zijn centraal beschikbaar, daardoor is het ook heel makkelijk mogelijk om buiten de klas of zelfs de school samen te werken aan opdrachten. Teams kunnen via de markt ook feedback geven op de kwaliteit of moeilijkheidsgraad van hun opdracht of aangeven welke skills ze er met name mee hebben aangescherpt.

Wat is de onderliggende behoefte?

De Opdrachtenmarkt biedt een breder aanbod van opdrachten die beter aansluit op de interesse van de leerling. Docenten, bedrijfsleven of leerlingen hebben een platform waar ze een breder publiek kunnen bereiken met de opdracht/uitdaging waarin ze hun expertise en energie hebben geïnvesteerd. Aangebrachte opdrachten kunnen ook de vorm aannemen van bijvoorbeeld maatschappelijke stages of praktijkvragen uit publieke sectoren of het bedrijfsleven, die via het platform breed onder de aandacht kunnen worden gebracht. Kortom een breder, diverser aanbod dat een grotere groep bereikt die daardoor zelf ook meer keuze heeft uit opdrachten en partners voor samenwerking.

Wat verandert er door dit idee, voor wie?

Voor Leerlingen komt er een andere manier van opdrachten selecteren, hun keuze is niet beperkt tot de insteek van hun eigen docent of de beschikbare teamleden in de klas. Docenten die veel energie steken in mooie, goed doordachte opdrachten kunnen een potentieel veel groter publiek bereiken met hun opdrachten. Opdrachten zijn vaak meer skills gericht dan vakgericht, een opdracht zal snel meerdere vakken beslaan, een leerling kan zijn eigen leeropdracht kiezen. Waarom wil ie die opdracht doen, waar is dat goed voor? Past het goed bij het vak Economie of de skill samenwerken?

Welke vraag of probleem wordt door dit idee opgelost?

Schoolmuren verdwijnen, samenwerking bij het bedenken en uitvoeren van opdrachten wordt veel breder dan de eigen klas. Verschillende klassen of onderwijssoorten binnen een school kunnen samenwerken. Dit leidt op een natuurlijke manier tot pupil/mentor relaties die betrokkenen nieuwe kansen voor groei en ontwikkeling bieden.

Welke actie zouden we NU kunnen ondernemen om met dit idee aan de slag te kunnen gaan?

Een pilot platform opzetten waar je opdrachten kunt aanbrengen en delen, de samenwerking tussen leerlingen en docenten uitwerken bij een paar instellingen die graag willen participeren in een pilot. Leerlingen van alle niveaus gaan met elkaar aan het werk, eventueel over meerdere scholen heen. Door klein te beginnen en het concept in de praktijk uit te proberen leren we wat het platform moet bieden om interessante opdrachten aan te trekken en de onderlinge samenwerking op de opdrachten goed te facliteren.

Wat kan jij zelf doen om deze verandering aan te pakken?

Meedenken over het platform en hoe dat heel simpel gehouden kan worden, daarna meebewegen met hoe het loopt. Ik zou graag meedoen in een hackathon waarin het eerste concept wordt uitgewerkt, dit is geen werkend systeem maar vooral een visueel goed uitgewerkt model van het systeem dat helpt om het idee concreter en bespreekbaar te maken.

Kennisnet organiseert een Kickoff Hackathon en zoekt instellingen voor de pilot

Kennisnet herkent de behoefte aan motiverende, aansprekende vakoverstijgende project-opdrachten die beter aansluiten op de interesse en leervraag van leerlingen. Tevens onderschrijven we het belang van de ontwikkeling van goede communicatieve vaardigheden en samenwerking in nieuw gevormde, divers samengestelde teams.

Kennisnet organiseert een Hackathon die er specifiek op gericht is het concept verder uit te werken en aanschouwelijk te maken door het maken van een mockup of proof of concept. In hetzelfde evenement bieden we ruimte voor discussie over de diverse conceptuele en uitvoerende aspecten van het concept met zowel leerlingen als docenten. Daarmee toetsen we het idee aan hun praktijk ervaringen.

Heb je ideeën, aanknopingspunten of voorbeelden van vergelijkbare concepten of initiatieven, of wil je nu al jouw belangstelling voor het initiatief laten blijken? Laat het ons weten en we gaan graag nader in gesprek.

VorigeStem van het Onderwijs vervolgstappen
Volgende3 videos over Flipping the Classroom
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter