Hyves, Facebook en Twitter zijn voor jonge mensen de drie grootste toepassingen op het gebied van sociale media. Dit blijkt uit het onderzoek Hey, Whats app? van Stichting Mijn Kind Online dat werd uitgevoerd onder ruim 2600 jongeren in de leeftijd 8 tot en met 18 jaar. Maar welke sociale media gebruiken kinderen en en welke middelen gebruiken ze hiervoor?

Kinderen op Hyves, Facebook en Twitter

Hyves, Facebook en Twitter zijn de populairste toepassingen onder de kinderen en jongeren. Ze hebben op meer sites tegelijk een profiel.


• Van de 8-jarigen beschikt meer dan de helft over een profiel op Hyves, bij de 12-jarigen geldt dat voor 85%.

• Facebook wil geen kinderen jonger dan 13 jaar, maar ze zitten er wel. Onder de 12-jarigen heeft 34% een profiel, onder de 9-jarigen is dat 11% .


Op Hyves plaatsen jongeren gemiddeld 4 updates per week, op Facebook 7 en op Twitter 40. Het aantal actuele berichten op Twitter is veel hoger door een groep die meer dan 100 keer per week een update plaatst. Deze twitteraars zeggen tussen de 100 en 500 updates te plaatsen, wat het gemiddelde sterk omhoog haalt. Oudere kinderen en meisjes plaatsen relatief het vaakst updates.

Ongeveer 30% en 40% van de kinderen van 12 en 13 jaar zijn actief op Twitter. Ook jonge kinderen twitteren al: 14% van de 11-jarigen en 3% van de 9- en 10-jarigen. De veelgebruikers twitteren vooral via hun mobiele telefoon.

Via de computer of met de mobiele telefoon?

Hyves wordt het meest op een computer bijgewerkt. Dan gaat het om nieuwe foto's of filmpjes, berichtjes, krabbels of likes, of status-updates. Facebook-updates worden veel op de computer gedaan, maar ook aardig wat jongeren posten via hun smartphone. Twitterberichten worden daarentegen veel via de mobiele telefoon geplaatst.

Lees meer informatie over dit onderzoek op het Kennisnet Dossier Mediawijsheid

VorigeBijbelgenootschap lanceert MeerOverDeBijbel.nl
VolgendeVerkenning nadere samenwerking tussen sectorraden PO en VO besturenorganisaties en AVS
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter