Is zelfbeheersing binnen families belangrijk voor een goede relatie?

Vergeven ouders met veel zelfbeheersing hun kinderen makkelijker? En vinden kinderen ouders met zelfbeheersing beter te vertrouwen? Dit gaan wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoeken tijdens de meivakantie (28 april t/m 6 mei) in NEMO.

Zelfbeheersing is de kracht om jezelf onder controle te houden als er verleidingen op de loer liggen.
Zo moet je soms even doorbijten om je doelen te kunnen bereiken. Je huiswerk maken, zodat je goede cijfers haalt. Twee keer per dag je tanden poetsen, om een stralend gebit te houden. Of een stuk taart afslaan, zodat je deze zomer weer strak in je vel zit. Daar is behoorlijk wat zelfbeheersing voor nodig. Mensen die over veel zelfbeheersing beschikken, zijn over het algemeen succesvoller en gelukkiger.

Uit onderzoek blijkt dat als je als kind veel zelfbeheersing hebt, je later als volwassene een stuk gelukkiger bent. Je hebt meer zelfvertrouwen, bent gezonder en je bereikt meer op school en op je werk. Uit onderzoek blijkt bovendien dat volwassenen die over veel zelfbeheersing beschikken gelukkiger zijn in de liefde. Ze hebben stabielere relaties, zijn betrouwbaarder en kunnen anderen makkelijker vergeven.

Catrin Finkenauer en Lydia Krabbendam zijn onderzoekers aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij zijn benieuwd of zelfbeheersing ook zo'n grote rol speelt binnen families. Vergeven ouders met veel zelfbeheersing hun kinderen makkelijker? En vinden kinderen ouders met zelfbeheersing beter te vertrouwen? Kortom, hebben familieleden die verleidingen kunnen weerstaan betere onderlinge relaties? Dat komen Finkenauer en Krabbendam tijdens de meivakantie in NEMO met hulp van de bezoekers onderzoeken.Over Science Live

Met Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Wetenschappers die hun onderzoek ook in NEMO willen uitvoeren, kunnen meer informatie vinden op www.sciencelive.nl.Over Science Center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland. Het aanbod is bedoeld en geschikt voor bezoekers van alle leeftijden. Het onderzoek wordt tijdens de eerste week van de meivakantie in NEMO (28 april t/m 6 mei) en aan het begin van de zomer (30 juni t/m 8 juli) uitgevoerd door onderzoekers van de afdeling Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam van 09.00 tot 18.00 uur. Op 30 april is NEMO gesloten.
Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 15 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station). Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl.

VorigeWinnaars Managers van het jaar bekend
VolgendeBasisschool tijdelijk gesloten vanwege asbest
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter