Leerlingen helpen bij satelliet onderzoek

Uit heel Europa komen GLOBE trainers op 13 en 14 juni naar Utrecht om te leren hoe zij scholen kunnen betrekken bij het doen van wetenschappelijk onderzoek. Leerlingen meten vanaf de grond wolken en aerosol concentraties en vergelijken dit met satelliet gegevens. Zij werken zo samen met KNMI en NASA en dragen bij aan meer kennis over het broeikaseffect. Ook Nederlandse docenten zijn van harte welkom op deze engelstalige bijeenkomst.

GLOBE programma

Binnen het GLOBE programma doen 24.000 scholen in 111 landen onderzoek naar natuur en milieu in hun schoolomgeving. De metingen worden ingevoerd in een database en zijn vervolgens vrij beschikbaar. Leerlingen leren de data te interpreteren en kunnen hun gegevens vergelijken met een school elders op de wereld. Door de samenwerking met wetenschappers die de metingen gebruiken voor hun onderzoek raken de leerlingen actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar het milieu.

Training Aerosolen 13 juni op het KNMI

Aerosolen zijn kleine deeltjes die zowel in vaste als vloeibare vorm in de lucht zweven. Door weerkaatsing van licht zouden aerosolen wel eens een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de afkoeling van de atmosfeer en daarmee het verminderen van het broeikaseffect. Toch weten we nog erg weinig van die aerosolen. De NASA Aura satelliet meet aerosolen vanuit de ruimte, terwijl leerlingen deze vanaf de grond meten. Door deze metingen met elkaar te vergelijken kunnen de satelliet gegevens beter geinterpreteerd worden.

Elise Hendriks, wetenschapper op het KNMI, geeft op 13 juni een update van de door leerlingen verzamelde metingen die dit voorjaar zijn binnengekomen. Voor nieuwe docenten is er een workshop over het invoeren van GLOBE aerosolen in de klas.

Cloudsat metingen 14 juni

Wolkenmetingen vanaf de grond worden vergeleken met die van de Cloudsat satelliet. Tijdens de training leren docenten hoe ze met hun leerlingen wolkenobservaties kunnen doen en hoe je deze kunt vergelijken met satelliet data. Voor deze training komt Dr. Todd D. Ellis van de NASA Cloudsat mission speciaal over uit de VS.

Meer info en aanmelden

www.globenederland.nl

VorigeAndre Kuipers en Europese schoolkinderen voeren dezelfde proeven uit
VolgendeLeraren kunnen online samen lesmateriaal maken in Wikiwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter