De win win van een stage

Door: Martijn van den Berg
Er bestaan in de wereld genoeg clichés over stages waar de stagiair alleen maar koffie mag zetten, en niets leert. Dit is niet onlogisch, als je naar de belangen van beide partijen kijkt. De stagiair wil graag veel verantwoordelijkheid, maar de werkgever wil dat een stagiair meer oplevert dan werkgever er aan kwijt is.

Een werkgever moet in een stagiair tijd steken voordat deze bepaalde taken zelfstandig kan doen. Hier gaat tijd in zitten, en dit kost geld. Als je iemand eenmaal iets geleerd hebt, gaat deze persoon geld opleveren, aangezien stagiairs over het algemeen minder betaald krijgen dan reguliere werknemers.Dit betekent over het algemeen, dat mensen bij korte stages minder verantwoordelijkheid krijgen dan bij lange stages.

Wat mensen bij een stage vaak verwachten, is dat ze iets aangewezen krijgen, en vervolgens de hele boel zelf mogen doen. Dit is vaak niet mogelijk, omdat je eerst moet laten zien dat je iets kan voor je hiermee alleen gelaten kan worden. Je moet tonen wat je kan, voor je meer taken kan krijgen.

Dit leidt vaak tot onbegrip bij mensen van mijn opleiding. We moeten het laatste jaar een managementstage doen, en veel mensen komen in de eerste maanden niet aan managementtaken toe, en moeten operationeel werk doen.


Eigenlijk is stage heel erg simpel: ga aan de slag binnen een bedrijf, en laat zien dat je ongelofelijk goed bent in de taken die je krijgt, welke deze ook zijn. Aangezien je er bent om te leren, mag je fouten maken. Daarnaast zal je sneller meer verantwoordelijkheid kunnen krijgen, dan een reguliere werknemer. Als dit lukt, probeer dan weer zo goed mogelijk te worden in wat je doet. En voor alle stages geldt: hoe langer je hebt om jezelf te laten zien, hoe verder je komt.

VorigeVoorjaarsbrief Stichting van het Onderwijs pleidooi voor langetermijnvisie
VolgendeGebruik de ict leer kracht van leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter