Vorige week heb ik jullie uitleg gegeven over het gebruik van WeVideo om een fotoverhaal te maken. Een prachtige tool die heel veel mogelijkheden biedt. Maar je moet wel tijd investeren om de tool te leren kennen en die tijd ontbreekt in het onderwijs nogal eens. Wil je heel snel een fotoverhaal maken, dan is Fotobabble een alternatief. Veel minder mooi, veel minder uitgebreid, maar wel héél makkelijk.

Fotobabble is heel geschikt voor de basisschool om leerlingen iets te laten vertellen: hoe hun dag eruit ziet, wat ze in het weekend of in de vakantie hebben gedaan, woorden verzamelen die met een bepaalde letter beginnen enz. In het voortgezet onderwijs kan je Fotobabble gebruiken om - zoals in de twee Fotobabbles hieronder - eenvoudige instructies te laten maken of een verslag te laten schrijven van een proefje of een onderzoek.

Wil je dat leerlingen samenwerken, dan kan je leerlingen de opdracht te geven elk een stukje van een verhaal te schrijven over een voorwerp (bijv. één of meer knuffeldieren) dat ze meekrijgen naar huis. De leerlingen maken een foto van het voorwerp en vertellen daarbij een stukje van een verhaal. Elke leerling moet zijn verhaal eindigen met een 'cliffhanger' waarop de volgende leerling kan voortborduren met zijn verhaal. Zo'n verhaal kan natuurlijk geschreven worden in het Nederlands, maar ook in een vreemde taal. Op die manier spreken de leerlingen niet alleen de taal, maar doen ze ook luistervaardigheden op.

Voor wie over een iPhone beschikt: Fotobabble is ook als gratis app verkrijgbaar. Op dit moment is er nog geen app voor Android, noch voor Blackberry, maar volgens de maker van Fotobabble wordt daaraan gewerkt, evenals aan de optie om met Fotobabble een slideshow te maken.

Hieronder in een slideshow van twee 'Fotobabbles' uitleg over de tool, en een Engelstalige uitleg in de vorm van een screencast.

VorigeVmbo leerlingen voeren geslaagd Lagerhuisdebat
VolgendeMaar wat werkt nu echt Praktijkverhalen over ict in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter