De PO-Raad en de VO-raad hebben er bij de Tweede Kamer voor gepleit om één ontslagregime voor de gehele sector in te voeren met instandhouding van de Commissies van Beroep voor zowel bijzonder onderwijs als openbaar onderwijs.
Deze week debatteert de Tweede Kamer over het initiatief wetsvoorstel van D66 en CDA om de rechtspositie van medewerkers in het bijzonder en het openbaar onderwijs op uniforme wijze te regelen. De PO-Raad is van mening dat dit een goed initiatief is. Echter, in het wetsvoorstel wordt een onderscheid gemaakt tussen openbaar en bijzonder onderwijs bij het ontslagregime. Het openbaar onderwijs krijgt hierdoor te maken met de preventieve ontslagtoets van het UWV, terwijl het bijzonder onderwijs de Commissies van Beroep houdt.
Uit onderzoek van Astri (onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau) naar de harmonisatie van de ontslagpraktijk bleek, dat de sector voorstander is van één ontslagregime. De respondenten (uit het bijzonder en het openbaar onderwijs) twijfelen over de efficiëntie, onafhankelijkheid en deskundigheid van het UWV. Zij pleiten voor het invoeren van Commissies van Beroep, omdat deze naar ieders tevredenheid functioneren, voldoende expertise voor de sector in huis hebben en laagdrempelig zijn.


Trefwoorden:

Werkgeverszaken

Relevante links:Rapportage van AStri naar ontslagpraktijk en harmonisatie in onderwijs

VorigeMaar wat werkt nu echt Praktijkverhalen over ict in het onderwijs
VolgendeLeerlingen van basischolen planten op diverse locaties in de stad 151 bomen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter