Geen brain drain uit studentensteden

Afgestudeerden van Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen kunnen gunstige effecten hebben op de economische ontwikkeling van de betreffende regio's.
Daarom is er veel aandacht van beleidsmakers voor de locatiekeuze van deze zeer mobiele groep hoger opgeleiden. Het proefschrift van Viktor Venhorst, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat in op de individuele en regionale determinanten van ruimtelijke mobiliteit.

Hij toont aan dat er grote verschillen zijn tussen studenten met verschillende afstudeerrichtingen in vertrekkans uit het noorden, oosten en zuiden van Nederland. Het zijn niet automatisch de beste studenten die deze zogenoemde periferie verlaten. De aanwezigheid van ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt is de belangrijkste factor in de locatiekeuze.

Daarnaast bestudeerde Venhorst de opbrengsten van ruimtelijke mobiliteit voor de individuele afgestudeerde en voor de ontvangende stad. Ruimtelijk mobiele afgestudeerden hebben gemiddeld genomen een kwalitatief betere baan.

Dit wordt echter niet veroorzaakt door mobiliteit als zodanig, maar door persoonlijke kenmerken die zowel ruimtelijke mobiliteit als het vinden van een goede baan verklaren. Het is nog niet duidelijk wanneer Venhorst zijn bevindingen publiceert.

Nationale Onderwijsgids

VorigeMiniaturen en boekjes monument Verkade naar scholen
VolgendeEerste congres PO Raad Bevlogen Besturen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter