Dé Onderwijsdagen bieden inzicht in de trends en ontwikkelingen op het gebied van ict binnen het hele onderwijsveld. Het programma op donderdag 15 november is met name bedoeld voor het voortgezet onderwijs. We hebben een aantal boeiende sessies voor je geselecteerd!

Verschillende thema's en werkvormen sessies

De sessies in het programma voor het voortgezet onderwijs (15 november) worden verdeeld over 6 thema's: mediawijsheid, passend onderwijs, professionaliseren docenten, ict-bekwaamheid, doelmatig onderwijs, taal en rekenen en tablets.

Deze thema's worden in verschillende werkvormen aangeboden:


• Trendwatching

Hierbij gaat het om sessies die ingaan op ontwikkelingen verder in de toekomst. Wat gaat er op ons afkomen? In hoeverre is dit relevant voor het onderwijs? Wat gaat dat voor het onderwijs betekenen?

• Kick Start

Sessies voor 'beginners'. Als je nog weinig tot niets weet van het onderwerp, wordt eenvoudig uitgelegd waar het onderwerp over gaat en wat je er mee kunt in het onderwijs.

• Playgrounds

Hierbij gaat het om hands-on-sessies die de bezoeker de mogelijkheid geeft om nieuwe tools en gadgets uit te proberen.

• Good practices

In deze sessies komen methodes en tools aan bod die al bewezen 'werkzaam' zijn in de praktijk, verteld door ervaringsdeskundigen.

• In gesprek met

In deze sessies worden interviews of debatten geprogrammeerd met verschillende partijen die betrokken zijn bij het onderwerp.


Een greep uit het sessie-aanbod van 15 november:

Embodied Learning met Creative Learning Lab

Thema: Taal en rekenen

Spreker: Meia Wippoo (Waag society)

Tijdens deze sessie laat het Creative Learning Lab van Waag Society je kennismaken met Embodied Learning. Bij Embodied Learning staat de interactie tussen lichaam en ruimte centraal en interactie stimuleert ervaringsgericht leren. Informatie en kennis krijgen een persoonlijke en associatieve context door het direct te koppelen aan lichamelijke handelingen. Embodied Learning beslaat een relatief onontgonnen domein, met name in relatie tot het gebruik van nieuwe technologie. Creative Learning Lab van Waag Society onderzoekt de mogelijkheden en kansen die Embodied Learning kan bieden aan bijvoorbeeld taal en rekenonderwijs “ door nieuwe toepassingen te ontwikkelen en te testen in de onderwijspraktijk.

De veranderende rol van de leraar

Thema: Professionaliseren

Sprekers: Erik Woning en Maartje de Jonge (Kennisnet)

In deze sessie nemen zeer diverse onderwijsprofessionals de rol van de leraar in het moderne onderwijs onder de loep. Hierbij staat de veranderende rol van de leraar centraal. Aan de hand van enkele toekomstscenario's discussieert het panel over de invloed van technologie op het onderwijs. Tijdens de sessie staat de volgende stelling centraal: indien een onderwijsprofessional nu niet investeert in zijn eigen bekwaamheid, zal hij de komende jaren een steeds moeilijker te overbruggen achterstand oplopen. Bekwaam worden, bekwaam zijn en bekwaam blijven staan centraal.

Debat groepsgericht onderwijs versus individueel georganiseerd onderwijs

Thema: Passend onderwijs

Sprekers: Joyce Kruys (CED “ Groep) en Lotte de Rooij (Sterrenschool Ermelo)

Tijdens dit debat redeneert Joyce Kruys vanuit doelgericht onderwijs en een convergente differentiatie. Dat houdt in dat je voor alle groepen in de school doelen vaststelt die in principe gehaald worden voor 90% van de kinderen. Door middel van differentiatie in aanpak en het uitgaan van onderwijsbehoeften van leerlingen houdt je de groep 'bij elkaar' qua doelen. Het werken is groepsgericht en georganiseerd rondom de middenmoot. Kruys gaat het debat aan met Lotte de Rooij, die in de situatie van de Sterrenschool juist toewerkt naar een individuele leerreis voor elk kind.

De Steve Jobsschool, hoe ver zijn we?

Thema: Tablets

Sprekers: Maurice de Hond (mede-initiatiefnemer Steve Jobsschool) en Toine Maes (directeur Kennisnet)

Maurice de Hond is een van de grondleggers van het concept van de Steve Jobsschool, ook wel iPad-school genoemd. In het schooljaar 2013- 2014 worden de eerste scholen geopend. Toine Maes, directeur van Kennisnet, gaat in gesprek met hem over de gedachten achter deze innovatie en bespreekt de nieuwste inzichten op het gebied van dit onderwijsconcept.

Locatie

Dé Onderwijsdagen 2012 vinden dit jaar plaats in het World Trade Center in Rotterdam.

Toegangsprijzen

Je kunt kiezen voor 1, 2 of 3 dagen toegang tot Dé Onderwijsdagen (resp. 175, 325 of 450).

Bekijk het volledige programma

Schrijf je in voor Dé Onderwijsdagen

Download de OWD12-app

VorigeInformatie over scholen primair onderwijs straks online beschikbaar
VolgendeVerfrissend congres Expertisecentrum handicap studie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter