De kennis over hoe ons brein werkt neemt enorm toe sinds het mogelijk is de activiteit van de hersenen in beeld te brengen door middel van functionele MRI-scans.
Onze hersenen zijn een zeer geavanceerd mechanisme. Wat we ervan weten, licht steeds meer een tipje van de sluier op. Maar we weten nog lang niet alles. Ongetwijfeld zal de kennis van ons brein in de komende jaren toenemen, maar we kunnen alvast gebruik maken van de inzichten die we nu hebben. Zeker in het onderwijs, en zeker wanneer het om studievaardigheden gaat, kunnen leerlingen, maar ook docenten, er hun voordeel mee doen.
Recent hersenonderzoek levert niet alleen een bijdrage aan efficiënter leren. Het kan voor leerlingen ook een motiverende factor zijn. Leren betekent namelijk dat je hersenen groeien: er ontstaan nieuwe verbindingen tussen neuronen. Door dit inzicht kunnen leerlingen tot het besef komen dat ze niet alleen leren omdat de samenleving ze daar in feite toe dwingt. Maar dat leren ook betekent bouwen aan hun eigen brein, hun eigen ontwikkeling en daardoor medebepalend zal zijn voor de richting die hun leven neemt.

Breingeheimen biedt lesmethoden studievaardigheden op basis van hersenonderzoek voor:
- havo, vwo
- vmbo
- MBO (in deze methode zijn ook omgangs- en beroepscompetenties opgenomen)

De informatie die leerlingen in de lessen krijgen:
> geeft inzicht in hoe de hersenen werken en hoe ze het meest effectief kunnen leren en omgaan
> laat zien dat leren niet alleen van belang is voor het halen van een diploma, maar ook bijdraagt aan hun eigen ontwikkeling
> onderbouwt een aantal leerstrategieën die al in het onderwijs worden toegepast
> geeft meer begrip van hun eigen functioneren en de fysiologische oorzaken van hoe ze zich voelen of gedragen
> verklaart waarom ze moeite kunnen hebben met vaardigheden als een lange termijnplanning, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn
> toont aan dat door de keuzes die ze maken hun hersenen veranderen en ze daardoor hun ontwikkeling kunnen meebepalen in de door hen gewenste richting

Via www.breingeheimen.nl kunnen SCHOLEN (vo en mbo) een GRATIS BEOORDELINGSEXEMPLAAR aanvragen en een gratis proefpakket met enkele lessen downloaden.

Pas verschenen is de methode Breingeheimen SOCIALE VAARDIGHEDEN voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs met (hersen)informatie over ons sociale brein:
* de rol van spiegelneuronen
* de ontwikkeling van het sociale puberbrein
* gedachten 'lezen'
* emoties herkennen en begrijpen
* de behoefte om erbij te horen: pesten en cyberpesten
* je brein afkoelen bij irritaties, ergernissen en ruzies
* moeilijke beslissingen nemen
* pubers en risico's

Via www.breingeheimen.nl kunnen SCHOLEN ook van dit boek een GRATIS BEOORDELINGSEXEMPLAAR aanvragen en een gratis proefpakket met enkele lessen downloaden.

VorigeEnquete Op welke wijze geven scholen vorm aan ouderparticipatie
VolgendeEngels op de basisschool
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter