19 lestips voor de winter

Wil je in de klas aan de slag met het thema winter? Er zijn online veel leuke websites en lesideeën over de winter te vinden. De Kidssites geven aandacht aan de winter, maar je vindt ook mooi materiaal bij Digischool, Yurls en anderen. De webredactie heeft 19 lestips over de winter voor je verzameld.

Leerlingen uit groep 1, 2 en 3 vieren de winter samen met Kenny (www.kenny.nl). Via het winterwolkje vind je filmpjes en een spelletje over de winter. Op de homepage van Kenny.nl vind je bovendien winterkleurplaten die gedownload en uitgeprint kunnen worden. Leuk voor in de klas, of thuis!

Via het Wintereiland op kids.kennisnet.nl kunnen leerlingen vanaf groep 4 zelfstandig aan de slag. Maar je kunt het eiland ook op het digibord klassikaal inzetten. De volgende onderdelen vind je op het Wintereiland:


• Leerzame winterquiz: je leerlingen gaan op zoek naar de 10 vragen, verstopt in het winterse landschap. De vragen gaan over sneeuw, de Elfstedentocht, winterse 'ongemakken' en leuke weetjes. Na elk juist antwoord volgt een toelichting. Soms met een leerzame en leuke link naar meer informatie elders op internet.

• Via het tv-scherm vind je diverse filmpjes over de winter. Bijvoorbeeld over vleermuizen in winterslaap, overwinteren op Nova Zembla, vogels helpen in de winter.

• Kleed de sneeuwpop aan en print deze uit.

• Game: sneeuwballen gooien (klik hiervoor op de pinguïn).


Winterse lesideeën elders op internet

• Op leerkracht.nl staan leuke, winterse lesideeën voor groep 1 t/m 8: wintergedichten maken, bomen tekenen, de sterrenhemel in de winter en de noord- en zuidpool.

• Op Jeugdbieb vind je ook veel informatie over winterse thema's: filmpjes, e-boeken en informatie over bijvoorbeeld sneeuw, de Elfstedentocht, ijszeilen, snowboarden en winterslaap.

• Internetwijzer biedt lestips voor op het digibord, informatie over de Elfstedentocht, games en knutselideeën.

• Wat wil je weten over de winter? Willem Wever geeft antwoord.

• Bekijk winterfilmpjes van SchoolTV/beeldbank.

• In de community's van Digischool vind je verschillende mooie themapagina's over de winter: Winteroverzicht groep 1 en 2, Winteroverzicht groep 3 en 4, Winteroverzicht groep 5 en 6.

• Op Winter.yurls.net vind je allerlei lesideeën voor de hele basisschool.

• Juf Marije Andringa (van Kleuters en Digibord) heeft voor de kleuterklassen een themapagina op Yurls ingericht over de winter.

• Op Kleutergroep.nl is ook een themapagina te vinden over de winter, met materialen, spelletjes en boeken, kralenplanken en knutseltips en werkbladen.


Winterse thema's

Warme Truiendag “ 10 februari

Lees een artikel over warme truiendag op kids.kennisnet.nl.

Warmetruiendag.nl.

Filmpje over warme truiendag op YouTube.

Nova Zembla

Lees een artikel over Nova Zembla op kids.kennisnet.nl.

Filmpje van NTR (Schooltv) over de overwintering op Nova Zembla.

Het Rijksmuseum heeft een tentoonstelling over Nova Zembla, evenals een workshop en rondleiding.

Deel jouw winterse lestips via de reactiemogelijkheid op dit blog!

VorigeHotels worden overgenomen door Deltionstudenten
VolgendeWinnaars mediawijsheidtipswedstrijd bekend
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter