Betere schoolprestaties door elke dag gym

Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen alle leerlingen van 3 mavo van het Grotius College in Heerlen elke schooldag gymles. Dit gebeurt in het kader van het project Gym2Learn, een samenwerking tussen Grotius en de Open Universiteit.

Doel van het project is te onderzoeken of alle dagen sport leidt tot betere schoolresultaten.

Loes Sieben, locatiedirecteur van het Grotius College: 'Vanaf 3 mavo zien we dat over het algemeen de motivatie, de concentratie en de leerresultaten van de leerlingen dalen. Dit geldt voor jongens nog sterker dan voor meisjes. We hopen dat we die daling kunnen stoppen door de leerlingen meer te laten bewegen op school.'

In het project Gym2Learn krijgt de helft van 3 mavo dagelijks een uur gymles, terwijl de andere helft het reguliere lesaanbod volgt. Na 15 weken wordt dit omgedraaid.

CELSTEC, het onderzoeksinstituut van de Open Universiteit, zal onderzoeken of er een causaal verband is tussen lichamelijke activiteit en schoolprestatie.

'Eerdere onderzoeken laten zien dat lichaamsbeweging goed is voor de hersenen. Maar bij deze leeftijdscategorie, kinderen in de puberteit, is het nog nauwelijks onderzocht, terwijl we weten dat het brein in deze levensfase een hele belangrijke ontwikkeling doormaakt. We houden in ons onderzoek niet alleen rekening met leeftijd, geslacht en leefstijl, maar ook met de fase van de puberteit,' aldus Renate de Groot, cordinator van het onderzoekslijn Brein, leefstijl en leren.

Nationale Onderwijsgids

VorigeSchoolbesturen geven ernstig signaal over tekorten
VolgendeMediaMachtig we gaan door in 2011 2012
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter